Ministerie van Defensie

ACTUEEL

29-07-2008 15:55

PANTSERGENIECOMPAGNIE DRAAGT TAKEN OVER

Het commando over de genie van de Taskforce Uruzgan is dinsdag 29 juli op Kamp Holland overgedragen aan majoor Peter Floor. Met de genisten van 411 Geniecompagnie van 13 Gemechaniseerde Brigade zet hij het werk voort van 113 Pantsergeniecompagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade. Deze stond onder leiding van majoor Peter Zwitserloot.

De meest in het oog springende taak van de genie in Afghanistan is het zoeken naar Improvised Explosive Devices (IEDâs). Deze explosieven vormen nog steeds een bedreiging voor de troepen. 113 Pantsergenie kreeg het de eerste periode van hun uitzending zwaar voor de kiezen, toen door IEDâs verschillende Nederlandse slachtoffers vielen, waaronder twee met dodelijke afloop.

âHet was een drukke tijdâ, vertelt de scheidend commandant. Hoewel de pantsergenie de handen vol heeft gehad, wist ze toch vooral veel IEDâs tijdig op te sporen.

Een van de overige rollen die voor de genie is weggelegd, is het verzorgen van de infrastructuur van de bases in Tarin Kowt, Deh Rawod en Kandahar.