Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Nieuwe exposities (29-07-2008)

In de maanden juli, augustus en september 2008 exposeren er drie groepen kunstenaars in ons ziekenhuis: Jo Aerts, Carlo Zeegers en Ageeth van den Dop en groep Aristo. Meer informatie over de kunstexposities.
Ageeth van den Dop is een van de exposanten tot en met september
---

Kunst

Uit onderzoeken is gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. In ons ziekenhuis wordt veel aandacht besteedt aan de inrichting en aankleding van de ruimten. Wij noemen dat het genezend klimaat. De schilderijen en sculpturen geven patiënten, bezoekers en medewerkers een prettig gevoel. Net zoals een schilderij de ruimte thuis kan veraangenamen, is dit ook in het ziekenhuis het geval. Vaak staan bezoekers even stil om van een kunstwerk te genieten.

Exposities

Ons ziekenhuis bezit een omvangrijke kunstcollectie. Naast de eigen collectie, zijn er ook plastieken en schilderijen van de wisselexposities te bewonderen. In de centrale hal staan vitrines, waarin kunstenaars hun werk tentoon kunnen stellen. In de gangen van de poliklinieken worden om de drie maanden wisselexposities van schilderijen gehouden. We hopen dat patiënten en bezoekers zich mede door de kunst in ons ziekenhuis thuis zullen voelen.

Contactgegevens

Voor informatie over het houden van een expositie in het ziekenhuis kunt u terecht bij:

De heer Guus Staal
Coördinator kunst
Tel.: 0341 - 43 5156

Mail: g.staal@stjansdal.nl
Aanwezig op ma- di- wo- en donderdagmorgen

Exposities tweede kwartaal 2008

In de maanden juli, augustus en september 2008 exposeren er drie groepen kunstenaars in ons ziekenhuis:

Carla Zeegers en Ageeth van den Dop

Carla Zeegers

De Harderwijkse Carla Zeegers volgde schilderlessen in 't Klooster, bij Alja Cousin en Marijke Licher: academiecursus en modelstudie. Ook een aantal jaren grafische vormgeving op de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. "Contrast" is een terugkerend thema in haar acrylschilderijen: contrast in kleur, licht en donker, sprekende kleuren naast bijna zwart.
Maar ook contrast in het oppervlak, de huid van het werk: superglad, achter glas geschilderde delen, naast pasteuze, soms met zand vermengde streken. Collages met behang en ander structuurmateriaal versterken dit nog. Bij een aantal schilderijen gebruikt Carla een bijzondere techniek: achterglastechniek. Carla: "Ik ben in de jaren negentig begonnen met schilderijen in deze techniek. Ik had het ontdekt bij boerenschilderijtjes in het vroegere Joegoslavië. Basis is een plaat (kunst)glas, waarvan je de achterkant beschildert. Je zet als het ware eerst de voorgrond op en schildert de achtergrond daaroverheen, als je het omkeert heb je een schilderij met heel sprekende kleuren. Maar omdat een schilderij van mij toch een huid moet hebben ben ik deze techniek gaan combineren met het "gewoon" schilderen aan de voorkant. De combinatie zorgt voor een lekker contrast. Nadeel is dat je de stukjes die achterglas geschilderd zijn niet meer kunt veranderen." Carla Zeegers exposeerde eerder in verschillende bibliotheken op de Veluwe en tijdens Kulting Harderwijk op diverse locaties.
Contactgegevens: http://carlazeegers.come2me.nl Mail: carla.zeegers@kabelfoon.nl.

Ageeth van den Dop

Tekenen en schilderen is al vele jaren haar grote passie. Ageeth is voornamelijk autodidact, maar heeft zich daarnaast op verschillende vlakken verder ontwikkeld door het volgen van lessen aan de "Vrije Academie"en het doorlopen van workshops. Vele jaren maakt zij deel uit van een "open atelier"groep. Na veel experimenteren met verschillende technieken en onderwerpen bleek al snel dat het maken van realistische schilderijen en tekeningen haar voorkeur heeft. Neemt niet weg dat abstractie haar ook boeit. Juist de afwisseling werkt voor haar verfrissend. Daarom wil zij zich niet binden aan één uitingsvorm. Naast het maken van kunst geeft zij les in schilderen met acryl voor beginners en gevorderden. Dit gebeurt in het creativiteitscetrum de "Brink" in Nijkerk. Ook schilderwork-shops, die onder de noemer "KUNST IN Één MORGEN" vallen, worden gegeven in het centrum van Nijkerk en op aanvraag bij mensen thuis... Voor mensen die nog nooit een kwast hebben vast gehouden, is dit een heel leerzame, in- en ontspannende en vooral gezellige uitdaging.

Contactgegevens: www.ageeth.com.

Jo Aerts

Landschappen met snel veranderende luchten, fel zonlicht afgewisseld met donkere wolkenpartijen, maar ook de grootsheid van een kleine bloem. Zowel het sterke als het kwetsbare in de natuur inspireert Jo Aerts om dit als een impressie te vertalen naar het doek. Hij werd geboren op 31 juli 1955 in Limburgse Heel en Panheel en groeide op in Den Bosch en Tilburg. Na in Eindhoven de Grafische School bezocht te hebben, belandde hij via een aantal omwegen weer in het grafische vak, eerst als fotolithograaf, later als vormgever. Nu woont en werkt hij in Putten. Zijn liefde voor de natuur en zijn Schepper uit zich zowel in zijn fotografie als in zijn schilderijen, die hij bij voorkeur met olieverf vervaardigt.

Groep Artista uit Ermelo

De twee vennoten van Artista, Esther Koppe en Anneke Kamerling exposeren met eigen werk in het St Jansdal. Samen met enkele collega kunstenaars; Fernanda Hulman, Ans Koerssen, Jaap Teunissen, Henny Tomassen en Ruud Verburgt, hebben zij een zeer gevarieerde expositie ingericht in verschillende gangen van het ziekenhuis. De tentoongestelde kunstwerken variëren van vrolijke kunst voor kinderen, fijne potloodtekeningen en aquarellen, tot realistische en abstracte schilderijen op grote doeken.

Dit keer hangen de initiatiefneemsters van Artista tegenover elkaar. Anneke Kamerling maakt vooral kleurrijk abstract werk. Door haar kleurgebruik en vormen ontstaan geweldige kunstwerken die hun eigen verhaal vertellen. Esther Koppe schildert veelal realistisch en gaat het liefst voor de 17 eeuwse technieken. Maar daarnaast komen ook andere stijlen bij haar aan bod.
De kunstwerken zijn zowel te koop als te huur. De expositie is te zien van 2 april t/m 30 juni.

Artista is een uniek initiatief van samenwerkende kunstenaars. Zo werken zij samen aan verschillende projecten en maken zowel gezamenlijk als individueel kunstwerken in opdracht. Overige activiteiten van Artista zijn naast het vervaardigen van vele soorten kunst o.a. advies en inrichting voor zowel particulieren als bedrijven en het organiseren van evenementen, exposities en workshops.

Contactgegevens

Voor meer informatie, ander werk of werk in opdracht kunt u met ons in contact komen via de website www.artista.nu. Ook kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0341-554979 of 06-55723151. Artista zal in de maanden mei t/m september ook exposeren op de vide/omloop eerste verdieping.