Gemeente Moerdijk


29-07-2008: Luchtkwaliteit in Moerdijk

Meetmasten alarmeren niet, maar signaleren!

Terwijl je wacht bij het busstation of wanneer je dichtbij een industrieterrein of langs een snelweg woont, adem je wel eens vervuilde lucht in. Om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in Zevenbergen, Strijensas, Moerdijk en Klundert worden door TNO metingen verricht naar fijnstof en stikstofdioxide.

Waarom meten?
Met de meetstations van het RIVM wordt de invloed van het industrieterrein Moerdijk op de luchtkwaliteit in de dorpskern Moerdijk in beeld gebracht. Ook wordt onderzocht of de lucht in de dorpskern Moerdijk verschilt met die van de andere dorpskernen in onze gemeente.

Deze metingen worden gedaan met meetmasten. Deze meetmasten vertellen ons hoeveel fijnstof en stikstofdioxide er in de lucht hangen.

Deze meetmasten signaleren, ze alarmeren dus niet! Omdat het vaak om heel veel verschillende stoffen gaat is het technisch niet mogelijk meetapparatuur te plaatsen die goede en juiste informatie kan verschaffen bij incidenten.

Deze meetcampagne duurt een aantal maanden. Ieder jaar worden de uitkomsten van de metingen getoetst aan grenswaarden uit de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen).

Waar staan de meetmasten?
Één meetstation staat in de dorpskern van Moerdijk, aan de Julianastraat. Het tweede meetstation staat in Fijnaart aan de Zwingelspaansedijk.

Hoe staat het met de luchtkwaliteit?
Als bewoners willen weten hoe de luchtkwaliteit in hun wijk of straat is zijn de mogelijkheden tot nu toe beperkt. De metingen van het RIVM zijn voor iedereen te bekijken op de internetsite van het RIVM (http://www.lml.rivm.nl/) onder de vermelding "niet-LML data".

Voor actuele informatie over de luchtkwaliteit voor heel Nederland kunt u terecht op de website van het LML, op www.lml.rivm.nl. De informatie op deze website wordt ieder uur bijgewerkt. Of op de website van de DCMR op www.dcmr.nl/lucht.

Voor inlichtingen of vragen over de metingen van TNO en RIVM kunt u terecht bij bureau Milieubeheer van de Provincie Noord-Brabant (073 6808005 of 073 6812488).