FNV: méér kwijtschelding gemeentelijke belastingen

29/07/2008 14:56

FNV Bouw

Mensen die net iets meer inkomen hebben dan de bijstandnorm, krijgen geen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Onrechtvaardig, vindt de FNV werkgroep samenwerkende bonden Gooi en Vechtstreek. De werkgroep vraagt minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst om de mogelijkheden tot kwijtschelding te verruimen. Ofwel door de norm op te trekken tot 130% van het minimumloon, ofwel door de gemeentelijke heffingen inkomensafhankelijk te maken.

In een brief aan Ter Horst citeert de FNV werkgroep de Monitor Lokale Lasten van het Ministerie van Financiën: de lokale lasten stegen tussen 1997 en 2005 met 35,6%, terwijl de bijstandsuitkering van een echtpaar met slechts 5,1% omhoog ging. "Wij komen, als lokale bestuurders van FNV samenwerkende bonden in Hilversum, dagelijks in aanraking met de armoede onder mensen net boven bijstandsniveau." Ouderen met een klein aanvullend pensioen en arbeidsongeschikten zitten vaak financieel in de knel, aldus de werkgroep. Het inkomensonderzoek dat FNV Bouw jaarlijks onder zijn uitkeringsgerechtigde leden houdt, leverde dit jaar een percentage van 11% vroeggepensioneerden onder de bijstandsnorm en 30% gepensioneerden. Doordat de wettelijke uitkering voor volledig arbeidsongeschikten van 70 naar 75% ging, zagen veel wao'ers hun inkomen verbeteren. Ook hier ligt de armoede echter op de loer.

Met haar pleidooi het kwijtscheldingsbeleid te verruimen, ving de werkgroep bot in de gemeente Hilversum. Maar bepaald niet uit onwil: "Het gemeentebestuur van Hilversum deelt onze visie op de problematiek, maar moet voor oplossingen naar u als Minister verwijzen." De Hilversumse wethouder Karin Walters kon slechts toezeggen het probleem met de gemeenteraad te bespreken, om eventueel een onderzoek te starten naar armoede in Hilversum.

De FNV werkgroep heeft kopieën van het verzoek aan minister Ter Horst gestuurd aan de staatssecretarissen De Jager van Financiën en Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook de voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en de fracties van de regeringspartijen PvdA, CDA en ChristenUnie kregen een afschrift, net als de oppositiepartijen SP en GroenLinks. Verder zijn de gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren op de hoogte gebracht.

In de FNV werkgroep werken vrijwilligers samen van de drie grote FNV-bonden ABVAKABO FNV, FNV Bondgenoten en FNV Bouw.

Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,