VVD



VVD verontrust over ongelijke behandeling homoparen op Antillen

De VVD is bezorgd over de houding van Antilliaanse minister van Volksgezondheid Leeflang ten aanzien van getrouwde homoseksuele stellen.

Leeflang heeft vorige week hoger beroep aangetekend tegen de rechterlijke uitspraak dat een homoseksueel getrouwd stel op de Nederlandse Antillen het recht heeft zich als echtpaar in te schrijven bij een zorgverzekeraar.

Woordvoerder Anouchka van Miltenburg: "Er allang door de Hoge Raad bepaald dat de Nederlandse Antillen een homoseksueel huwelijk niet alleen moeten erkennen, maar ook de juridische consequenties moeten aanvaarden die uit die verbintenis voortvloeien. Dat is van groot belang voor de gelijkwaardigheid van homoseksuelen!"

Het is voor de VVD onacceptabel dat een bewindspersoon binnen het Koninkrijk der Nederlanden kennelijk vindt dat homoseksuele echtparen ongelijk zouden mogen worden behandeld ten opzichte van heteroseksuele echtparen.
Van Miltenburg wil dan ook dat minister Plasterk (OCW) en staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) de Antilliaanse minister met klem verzoeken zich bij de wet neer te leggen en ernaar te handelen.

Van Miltenburg: "En als blijkt dat het Statuut de Antillen de ruimte laat om hier anders mee om te gaan, als de kernwaarden van onze samenleving kennelijk ook met dit Statuut niet voor het hele koninkrijk gelden, wat is dan de waarde ervan?"

Het stoort de VVD dat het van de kant van de regering, op een summiere reactie van Plasterk na, oorverdovend stil is gebleven rond deze kwestie. En dat terwijl diezelfde regering zegt de gelijkwaardigheid van homoseksuelen hoog in het vaandel te hebben.

Anouchka van Miltenburg: "Dan is het fijn dat er voor het eerst regeringsboot meevaart met de Gaypride, maar als dit kabinet niet ingrijpt als de grondrechten van homo's in ons Koninkrijk worden geschonden, is meevaren niet meer dan symboolpolitiek."