Nederlandse Zorgautoriteit


NZa geeft zienswijze fusie Zeeuwse ziekenhuizen

Publicatiedatum: 30-07-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft dit najaar een zienswijze over de voorgenomen fusie tussen de stichting ziekenhuis Walcheren en de stichting Oosterschelde ziekenhuizen. Dit op grond van het samenwerkingsprotocol tussen de NZa en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NZa beoordeelt in haar zienswijze de verwachte gevolgen van de fusie ten aanzien van de publieke belangen toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit. De NZa heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verzocht om vanuit haar expertise over (minimum)kwaliteit van zorg de NZa te adviseren over de voorgenomen fusie.

Op 25 juni 2008 heeft de NMa een melding ontvangen van de stichting ziekenhuis Walcheren en de stichting Oosterschelde ziekenhuizen van een voorgenomen concentratie. De NMa heeft op 23 juli na een eerste onderzoek geconcludeerd dat door de fusie de concurrentie mogelijk kan worden belemmerd op de markten voor klinische en niet-klinische algemene ziekenhuiszorg. Daarom is besloten dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist. Indien de Zeeuwse ziekenhuizen een vergunning aanvragen, dan beslist de NMa in principe binnen 13 weken mede op basis van de zienswijze van de NZa of de fusie wel of niet wordt toegestaan. Volgens de ziekenhuizen levert de fusie efficiƫntievoordelen op, op het gebied van kwaliteit, die opwegen tegen de mogelijke mededingingsbeperkende nadelen van de fusie.

De NZa beoordeelt in haar zienswijze de verwachte gevolgen van de fusie ten aanzien van de publieke belangen toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit. Conform artikel 19 van de Wet marktordening gezondheidzorg en het samenwerkingsprotocol tussen de NZa en IGZ baseert de NZa zich voor het oordeel over (minimum)kwaliteit van zorg zich op het advies van IGZ die als toezichthouder toeziet op kwaliteit.