FNV

FNV en roze netwerken sluiten alliantie

De FNV sluit een samenwerkingsverband voor homo-emancipatie met het Company Pride Platform. Dit zijn de roze netwerken van internationaal opererende bedrijven als TNT, IBM, Philips en ING. Doel van de alliantie is om de acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op de werkvloer te verbeteren. Onderwijsminister Plasterk is vrijdag aanwezig bij de officiële ondertekening.

Tien jaar geleden leek homoseksualiteit in Nederland geregeld te zijn. Maar anno 2008 voelen homo s zich minder veilig. De politie rapporteert dat potenrammerij weer toeneemt. Zowel de FNV als Company Pride Platform krijgen steeds meer signalen dat ook op de werkvloer de tolerantie voor mensen die anders zijn afneemt. Homoseksuele mannen worden eerder gepest. Lesbische vrouwen melden zich vaker ziek. Dat is niet nieuw, maar het aantal mensen dat met dit soort problemen worstelt neemt duidelijk toe, aldus Peter Gortzak, vice-voorzitter van de FNV. Uit onderzoek in 2004 blijkt dat 30% van de mensen niet uit de kast durft te komen op het werk, zegt Paul Overdijk, voorzitter van het Company Pride Platform.

De FNV en Company Pride Platform spreken in de Gay Straight Alliance een aantal concrete projecten af. De komende drie jaar wordt er een toolkit ontwikkeld die door alle bedrijven kan worden gebruikt. Denk aan een workshop, een standaard gedragscode en standaard cao-afspraken. Die kunnen de mensen op de vloer snel en eenvoudig inzetten als er problemen spelen of dreigen. Uit ervaring blijkt dat dit soort praktische zaken goed werken , aldus Gortzak. We willen de vorming van roze netwerken in bedrijven stimuleren. Gebleken is dat deze een belangrijke rol kunnen spelen bij het verbeteren van de situatie in bedrijven, vult Overdijk aan.

Begin dit jaar riep minister Plasterk van OC&W in de nota Gewoon homo zijn op tot het vormen van Gay-Straight Alliances, om de homo-emancipatie te bevorderen. In aanwezigheid van minister Plasterk wordt de Gay Straight Alliance vrijdag 1 augustus dan ook ondertekend tijdens de Internationale Conferentie Visibility in Business and at Work , in het Cobra Museum te Amstelveen. Sprekers zijn naast minister Plasterk, Peter Gortzak en Paul Overdijk, onder meer Claudia Woody (Vice President Business Development IBM uit de VS) en Lynne Chambers (ING).



FNV