Gemeente Lingewaard


Gemeente Lingewaard doet onderzoek naar Massariaziekte in platanen

Massaria is een schimmelziekte die zeer snel optredend houtrot veroorzaakt in takken van platanen van 30-40 jaar en ouder, deze kunnen daardoor spontaan en acuut afbreken. Afhankelijk van de locatie van de boom kan dit problemen voor de openbare veiligheid opleveren. De Massariaziekte bevindt zich aan de bovenzijde van de takken, waardoor waarneming vanaf de grond vrijwel onmogelijk is, bij normale veiligheidsinspecties wordt dit dan ook niet opgemerkt. Gerichte controles van bovenaf, met behulp van een hoogwerker of klimtechniek, zijn noodzakelijk om na te gaan of er sprake is van een aantasting.

De ziekte verspreidt zich vanuit zuid Nederland naar het noorden, hierdoor bestaat de kans dat er ook in Lingewaard platanen aangetast zijn, de gemeente heeft ± 500 platanen in de leeftijd van 30-40 jaar en ouder. Om na te gaan of er sprake is van een aantasting, laat de gemeente binnenkort een steekproef uit voeren door een gespecialiseerd bedrijf, waarbij verdeeld over de hele gemeente 15% van de oudere platanen onderzocht wordt. Eventueel aangetaste bomen worden hierbij gelijktijdig ontdaan van aangetaste delen. Afhankelijk van het resultaat van de steekproef, bekijkt de gemeente welke maatregelen er in de nabije toekomst genomen moeten worden om de openbare veiligheid zo veel mogelijk te garanderen.

Wanneer u als burger dikke afgebroken takken onder platanen aantreft kan dit mogelijk het gevolg zijn van Massaria, u kunt dit melden via het centrale nummer (026) 326 01 11.