Wat een beetje groen kan doen! Bloemenzee in hartje Afrikaanderwijk

30/07/2008 09:22

Vestia Rotterdam Feijenoord

Nieuwe vorm van beheer: géén hekken, samen met de buurt

Op een braakliggend stuk grond in het hart van de Afrikaanderwijk is in opdracht van Vestia Rotterdam Feijenoord samen met bewoners in zeer korte tijd een tijdelijke tuin aangelegd. Met deze Afrikaandertuin komt de corporatie tegemoet aan de groeiende behoefte aan meer groen in de wijk.

Al langere tijd vroeg de corporatie zich af wat er mogelijk was met een braakliggend stuk grond in het hartje van de Afrikaanderwijk -op de hoek van de Jacominstraat/Paul Krugerstraat- dat op termijn bebouwd zal worden. Om dit stuk openbare ruimte in de tussentijd toch een positieve bijdrage aan de wijk te laten leveren, werd Creatief Beheer ingeschakeld om een tijdelijke groenvoorziening te ontwikkelen. En het effectis opmerkelijk. Bewoners genieten duidelijk van de tuin, die nu volop in bloei staat.

Afrikaandertuin

Initiatiefnemer Rini Biemans en zijn team werkten met bewoners samen om het zanderige stuk grond in zeer korte tijd te beplanten met éénjarigen en het zo om te toveren tot een ware bloemenzee. De Afrikaandertuin is een succes: bewoners wandelen er, maken foto's van de bloemen en bij mooi weer zit er altijd wel iemand aan de picknicktafel. Zodra de locatie bebouwd wordt 'verhuist' de tuin simpelweg naar een nieuwe plek in de wijk.

Creatief Beheer

Vestia kan zich goed vinden in de filosofie van Rini Biemans van Creatief Beheer met betrekking tot beheer van de openbare ruimte. Biemans is tegen de 'verhekking' en tilt niet te zwaar aan mogelijke vernielingen die worden toegebracht aan zijn tuinen. In geval van vandalisme wordt het vernielde gewoon direct hersteld. Uiteindelijk wordt zo'n tuin volgens zijn visie omarmd door bewoners.

Vernieuwing van buurten en wijken

Vestia is actief in zes aandachtswijken van het Ministerie van VROM in Den Haag en Rotterdam. In beide steden zijn met de gemeente prestatieafspraken gemaakt voor de komende jaren en treedt Vestia op als integraal gebiedsontwikkelaar. Vestia bouwt dan niet alleen de woningen maar ook de nodige voorzieningen, vernieuwt de openbare ruimte en draagt veelal financiële verantwoordelijkheid voor de grondexploitatie.





http://www.creatiefbeheer.nl