Toenemende welvaart in China doet investeerders nieuwe groeimarkten verkennen

30/07/2008 10:05

PR Newswire

AMSTERDAM, July 30 /PRNewswire/ --

- Nieuwe afzetmarkt belangrijkste beweegreden voor zakendoen in Zuidoost-Azië

China was lange tijd de hoeksteen voor bedrijven die in Azië actief zijn. Door de toenemende kosten voor arbeid en grondstoffen worden deze bedrijven gedwongen om hun groeiplannen bij te sturen en de zogenaamde 'China plus one' strategie toe te passen. Deze houdt in dat bedrijven niet alleen in China, maar ook elders binnen de Aziatische regio activiteiten gaan ontwikkelen. Terwijl China en India de krantenkoppen blijven halen, zien heel wat van deze bedrijven een snelle toename van de winsten uit activiteiten in andere Aziatische landen. In veel gevallen ligt de winst er zelfs hoger dan in China. 15% van de respondenten verwacht een jaarlijkse inkomstengroei van 25% voor hun activiteiten in Zuidoost-Azië. De voorbije drie jaar verwachtte maar de helft hiervan dergelijke groeicijfers.

Dit is één van de bevindingen van een nieuw rapport met de titel "Rich pickings - opportunities in Southeast Asia's emerging markets" door kredietverzekeraar Atradius in samenwerking met de Economist Intelligence Unit. Het rapport is gebaseerd op onderzoek onder bedrijven, waarvan het grootste deel met een hoofdkantoor in Europa of de VS.

Een bijkomende reden voor bedrijven om nieuwe opkomende markten te verkennen is het huidige tekort aan productiecapaciteit in India. Een dodelijke mix van Indiase bureaucratie, politiek en schaarste aan bedrijfsterreinen en -gebouwen zorgt ervoor dat fabrikanten besluiten elders een bedrijf op te zetten.

"Afgezien van de infrastructuurproblemen biedt de Aziatische markt heel wat kansen voor westerse investeerders en exporteurs", vertelt Tommie Sjödahl, Chief Market Officer voor Azië bij Atradius. "Nu de traditionele markten krimpen, of in het beste geval stagneren als gevolg van de wereldwijde economische vertraging, zullen bedrijven zich op Zuidoost-Azië richten, al is het in de meeste gevallen omdat ze geen andere mogelijkheden zien."

Meer dan de helft van de bedrijven die aan het onderzoek hebben deelgenomen, vermeldden dat het potentieel van Zuidoost-Azië als nieuwe afzetmarkt een van de belangrijkste redenen was om in deze landen een activiteit op te zetten. Het Atradius rapport geeft aan dat de economieën van de ASEAN-landen (de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen, met Brunei, Cambodja, de Filippijnen, Indonesië, Laos Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam) almaar meer de interesse opwekken van buitenlandse firma's die er willen investeren, producten verkopen of afnemen, of regionale partners zoeken. "De Aziatische financiële crisis van de late jaren '90 heeft ons geleerd dat deze markten een grote veerkracht hebben bij een wereldwijde groeivertraging", verklaart Sjödahl. "En dat is een goed voorteken voor Westerse firma's die groei in Azië zoeken."

Het "Rich pickings" rapport van Atradius is vrij beschikbaar op de website van Atradius:
http://www.atradius.nl/creditmanagementkennis/publicaties/laatstepublicaties.html

Over Atradius

De Atradius Groep biedt kredietverzekeringen, borgstellingen en incassodiensten en is actief in meer dan 40 landen. Met premie-inkomsten van in totaal 1,8 miljard euro en een marktaandeel van 31 procent van de kredietverzekeringssector dragen de producten bij aan de groei van bedrijven wereldwijd door hen te beschermen tegen het risico van wanbetaling bij het verkopen van producten en diensten op krediet. Met 160 kantoren heeft zij toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag worden genomen.

http://www.atradius.com