Persinformatie

Hilversum, 30-07-2008

Televisie

Jongeren kunnen heel gemakkelijk aan gewelddadige games komen waar ze volgens de leeftijdscodering te jong voor zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EENVANDAAG, waaraan 2500 jongeren van 12 tot 24 hebben meegedaan.

De helft van de deelnemers downloadt 16+ of 18+-games die niet voor hen bestemd zijn en de helft van deze groep doet dat illegaal. Slecht tien procent heeft zich in een winkel wel eens moeten identificeren. Volgens 80 procent van de jongeren weten hun ouders dat zij gewelddadige games spelen.

Games zijn populair: 85 procent van de ondervraagden speelt games. Jongens racen en schieten graag. Meisjes puzzelen liever of spelen building games als The Sims. Zij spelen minder dan 5 uur per week. Ruim de helft van de jongens is wekelijks meer dan 10 uur bezig met gamen.

De helft van de meisjes vindt dat het kabinet álle gewelddadige games moet verbieden. De jongens denken daar anders over: slechts 10 procent is voor een verbod.

Gamen is geen louter individuele bezigheid. Een kwart speelt met iemand in dezelfde ruimte, eenderde speelt samen online. En de ouders? Een kwart speelt zelf ook.

De volledige uitslag is vanavond te zien in de uitzending van EENVANDAAG.




EenVandaag