Ingezonden persbericht


'Woningaanbod en -vraag sluiten niet op elkaar aan'

Kamerfracties zijn appartementenbouw zat

24 juli 2008

Een groot deel van de Tweede Kamerfracties vindt dat er minder appartementen en meer gezinswoningen in de steden moeten worden gebouwd. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere woningmarkt. Dit blijkt uit reacties van Kamerfracties op de campagne anderewoningmarkt.nu van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov).

De Kamerfracties vinden dat er in Nederland genoeg ruimte is om nieuwe woningen te bouwen, als er maar beter en slimmer met de beschikbare ruimte wordt omgesprongen. "Dat is feitelijk ook de boodschap van onze campagne Anderewoningmarkt.Nu", zegt Nirov-voorzitter Henri Lenferink.

Mismatch
Gemeenten moeten erop sturen dat er binnenstedelijk meer betaalbare gezinswoningen en minder appartementen worden gebouwd: een gevarieerd aanbod moet zwaarder wegen dan grondopbrengst, zo menen veel partijen. De Partij van de Arbeid wil gemeenten die zich niet houden aan regionale afspraken dwingen om meer betaalbare woningen te bouwen. De Kamerfracties onderkennen dat er een mismatch is tussen het huidige woningaanbod en het type woningen waar vraag naar is.

Politiek besef
Hoewel vrijwel alle partijen iets aan het huurbeleid en de aftrek van de hypotheekrente willen doen, noemen zij ook allemaal ruimtelijke oplossingen voor de woningmarkt. Zo willen GroenLinks en de Christenunie dat verouderde bedrijventerreinen worden omgebouwd tot woonmilieus. Om het gat tussen koop- en huurwoningen te verkleinen en om meer betaalbare koopwoningen op de markt te krijgen, wil de VVD dat een groot deel van de sociale huurwoningen wordt verkocht. De reacties van kamerfracties zijn op de website www.anderewoningmarkt.nu gepubliceerd.

"Wij zijn blij dat er kennelijk wel politiek besef is dat je er met een ander huur- of hypotheekrentebeleid niet bent. Dit is het soort ideeën dat de woningmarkt nodig heeft, en we willen dat de sector daar zo snel mogelijk mee aan de slag gaat", aldus Lenferink.

Rente, regels en ruimte
Het Nirov stelt dat de problematiek van de vastzittende woningmarkt uit driemaal een R bestaat: (hypotheek)rente, regels (huurbeleid) en ruimte. Op de R van Rente en de R van Regels rust onder het huidige kabinet een taboe. Hierdoor wacht de politiek met het aanpakken van de problemen op de woningmarkt. Het Nirov vindt dit onnodig en onverantwoord: er kan nú al worden begonnen door oplossingen in de derde R de Ruimte te zoeken.

Debatten
In het kader van de campagne anderewoningmarkt.nu organiseert het Nirov het komende halfjaar diverse debatten. Zo zal het jaarlijkse Nirov-begrotingsdebat op 23 september 2008, gaan over de herontwikkeling van stadswijken. Ook een rondetafelgesprek met jonge professionals en jonge politici en debatten met specialisten uit de vakwereld staan nog op de agenda. Op de website www.anderewoningmarkt.nu kan er digitaal mee gediscussieerd worden. Begin 2009 rondt het Nirov de campagne Anderewoningmarkt.Nu af met een manifest aan de politiek voor een gezonde woningmarkt.