Jonge talentvolle werknemer juist nu belangrijk

30/07/2008 12:12

Kodyo B.V.

Groeiende vraag naar hoogopgeleid talent

Stagnerende groei van grote uitzendorganisaties zorgden vorige week voor alarmerende berichten in de media. De cijfers van grote uitzendorganisaties zouden indicatief zijn voor een verslechterend economisch klimaat en minder vraag naar arbeid. Volgens directeur Thiemo van Rossum van Studelta blijft de vraag naar jong talent juist groeien. "Ondernemingen zoeken juist in deze tijd naar talent. Mensen die het verschil kunnen maken binnen de organisatie. Er zijn veel goede redenen om juist nu te starten op flexibele basis of met een tijdelijk contract."

"Steevast horen we dat als het economisch wat minder lijkt te gaan, bedrijven als eerste zouden bezuinigen op uitzendkrachten, voordat vaste arbeidsplaatsen worden geschrapt. Maar tegelijkertijd merken wij juist dat opdrachtgevers kiezen voor tijdelijk personeel. Flexibele contracten worden gebruikelijker en hebben natuurlijk voordelen boven vaste contracten," aldus Van Rossum. "Bij Studelta zien we de vraag naar jong talent juist stijgen. Bedrijven realiseren zich meer en meer dat verjonging en innovatie binnen het personeelsbestand nu van cruciaal belang zijn. Deze kunnen binnen een organisatie echt het verschil maken en dat is juist zichtbaar in een periode dat het minder gaat. Bedrijven zoeken continue naar deze talenten en komen daarvoor bij ons. "

Selectie van talent

Dat het aantal personeelsadvertenties daalt, zoals Onderzoeksbureau Nielsen Media Research vorige week becijferde, vindt Van Rossum niet opmerkelijk. "Met personeelsadvertenties bereik je een algemene doelgroep en dit is vooral goed voor je naamsbekendheid. De markt zoekt momenteel naar kwaliteit. Juist nu stellen bedrijven hoge eisen aan hun werknemers en dit zal alleen maar toenemen."

"Het goede nieuws is wel dat zowel bedrijven als de (semi-) overheid begrijpen dat echt talentvolle werknemers, ook eisen stellen aan een werkgever. Bedrijven en overheid gaan steeds beter nadenken over goede en innovatieve arbeidsvoorwaarden, die passen bij jonge werknemers."

Goede sfeer en perspectief

De grote uitdaging voor de komende jaren is het binnenhalen en behouden van talent. Uit onderzoek van Studelta blijkt dat jonge werknemers een goede sfeer, verantwoordelijkheid en goede carrièreperspectieven, veel belangrijker vinden dan een hoog salaris. "Juist talentvolle studenten weten dat het financieel uiteindelijk wel goed zal komen. Zij willen zeker zijn dat hun talent gezien en benut wordt. Daar horen tegenwoordig bijvoorbeeld echt opleidingsmogelijkheden en duidelijke carrièreperspectieven bij."