MTNL


Amsterdam, 30 juli 2008

PERSBERICHT

Jessica Dikmoet vervolgt dagboekaantekeningen in Bericht uit Suriname, naar aanleiding strafproces Decembermoorden

Jessica Dikmoet, oud-eindredacteur van MTNL vervolgt haar dagboekaantekeningen in 'Bericht uit Suriname' naar aanleiding van de zittingsdag op 25 juli jl. Zij doet o.a verslag van de getuigenis van Chandrikapersad Karpatoe en de wraking van de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor. Bericht uit Suriname is te lezen op www.mtnl.nl.

Chandrikapersad Karpatoe
& nog twee keer hoort hij schoten in het Fort. Hij begrijpt dat er weer doden zijn gevallen. Een keer omstreeks één uur in de middag en een keer tussen één en twee uur in de nacht. Hij gaat niet meer kijken. Wel zag hij, toen hij de wacht moest houden, acht lichtgroene bodybags. Hij kon niet zien wie erin lagen omdat de zakken waren dichtgeritst. Ze waren niet besmeurd met bloed. Passage uit dagboekaantekeningen Jessica Dikmoet.

Op 7 en 8 december 1982 werden 15 burgers, waaronder advocaten, militairen, journalisten en vakbondsmensen, zonder vorm van proces vermoord. Het toenmalige militaire regiem onder leiding van Desi Bouterse gaf in eerste instantie als reden, dat de 15 mensen een coup voorbereidden en dat ze, nadat ze gevangen genomen waren, in een vluchtpoging zijn neergeschoten. Al gauw werd duidelijk dat de 15 op brute wijze waren vermoord.

De strafzaak van de 8 decembermoorden is op vrijdag 30 november 2007 begonnen. Voor de zitting van 25 juli waren o.a. opgeroepen, oud-bevelhebber Desi Bouterse, Onno Flohr en Evert Vrede. In tegenstelling tot Bouterse, waren Flohr en Vrede wel verplicht om te komen, waarom zij er niet waren en wat dat betekent is nog niet bekend. De verhalen naar aanleiding van de zittingsdag op 25 juli zijn vanaf 30 juli online te lezen in Bericht uit Suriname op: www.mtnl.nl

EINDE PERSBERICHT