Bijzondere vaartocht Havenvereniging Coevorden


Stadsrechten 600 jaar geleden herbevestigd in Vollenhove

COEVORDEN, 20080724 -- Havenvereniging Coevorden houdt, in samenwerking met Stichting 600 Jaar Stadsrechten, een bijzondere vaartocht waarbij de stadsbrief met daarin de herbevestiging van de stadsrechten wordt opgehaald in Vollenhove. Bovendien worden de stadsbrieven betreffende de stadsrechten van de steden langs de route verzameld.

Vollenhove wordt met de turfpraam Stad Koevorden II bereikt via de Vecht. Doordat er twee stuwen in de Vecht zitten, wordt er omgevaren. Alle steden met stadsrechten en liggend aan de oude Vecht worden bezocht en wordt een kopie van de stadsbrief gevraagd. Deze collectie worden overgedragen in Coevorden op zaterdag 2 augustus. De steden zijn naast Coevorden: Gramsbergen (1442), Hardenberg (1362), Ommen (1448), Zwolle (1230), Hasselt (1252), Genemuiden (1275) en tenslotte Vollenhove (1354).
Tijdens het bezoek aan Vollenhove zijn alle meevarenden gehuld in historische kleding en wordt een rollenspel gestalte gegeven. De secretarium leest het verzoek voor de herbevestiging voor. De antwoordbrief wordt voorgelezen door de Proost. Aan de ronde tafel in de historische raadzaal van het stadhuis in Vollenhove -direct naast de historische plek waar de stadsbrief 600 jaar geleden is overhandigd. De tweede herbevestiging wordt verstrekt, waarna het gezelschap vanaf het balkon van de raadzaal de nieuwe stadsbrief toont aan het volk. Een verslag daarvan wordt gedaan door de hofmeester.
De turfpraam SKII keert zaterdag 2 augustus terug in Coevorden. Daar wordt het kistje met de stadsrechten van alle bezochte plaatsen getoond. De aankomst in Coevorden gaat ook met enig ceremonieel gepaard, onder andere met passende muziek. Na de aankomst, zaterdag 2 augustus rond 14.00 uur, begeeft het gezelschap van de Stad Koevorden II zich naar de Opperhof bij het Kasteel. Uiteraard wordt het gezelschap officieel welkom geheten en worden de verzamelde stadsbrieven betreffende de stadsrechten officieel aangeboden aan de schepenen van Coevorden.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Meevaren? Dat is mogelijk!
Het is mogelijk om mee te varen op één van de dagtrips. Maar wees er wel op tijd bij, want er kunnen maximaal twaalf personen per dag mee. Bovendien is het op woensdag 30 juli en zaterdag 2 augustus absoluut verplicht om middeleeuwse kleding te dragen.
De trajecten van de vaarroute zijn ingedeeld als dagtrips:
HEENVAART
Op dagtrip 1 zijn de stadsrechten reeds opgehaald in Gramsbergen en Hardenberg
Dagtrip 2, vrijdag 25 juli, Coevorden-Rogat
Dagtrip 3, zaterdag 26 juli, Rogat-Zwartsluis
Dagtrip 4, zondag 27 juli, Zwartsluis-Dalfsen
Dagtrip 5, maandag 28 juli, Dalfsen-Ommen
Dagtrip 6, dinsdag 29 juli, Ommen-Zwolle/Hasselt
Dagtrip 7, woensdag 30 juli (middeleeuwse kleding verplicht), Hasselt-Genemuiden-Vollenhove, aankomst circa 14.15 uur
TERUGVAART
Dagtrip 8, donderdag 31 juli, Vollenhove-Blokzijl-Giethoorn-omgeving Rogat
Dagtrip 9, vrijdag 1 augustus, omgeving Rogat-Zandpol
Dagtrip 10, zaterdag 2 augustus (middeleeuwse kleding verplicht), Zandpol-Coevorden
Aanmelden kan uitsluitend via mail: villabertan@live.nl
De kosten per trip zijn 20 euro per persoon. Geef duidelijk het dagtripnummer en de dagtripdatum op.

Activiteiten in jubileumjaar
Stichting Coevorden 600 Jaar Stadsrechten is volop bezig om de komende tijd activiteiten te ontplooien voor jong en oud. Op zaterdag 13 september wordt tijdens de Culturele Uitdag in Drenthe een grote middeleeuwse markt met veel verrassende elementen gehouden.
De vaartocht van Havenvereniging Coevorden, waaraan de stichting meewerkt, is een van de opvallende elementen. Deze vaartocht vindt plaats van 28 juli t/m 2 augustus. Ook heel groot wordt de Truckersdag in Coevorden van de Kasteeltruckers, waarop veel aandacht is voor historisch vervoer. Vanuit het centrum van Coevorden vertrekt een enorme stoet naar het Europark.
Daarnaast zijn er contacten met het Coevorder Kunstenaars Collectief en Fotoclub Goed Licht, er staan nog stadscafés en een bijzondere stadswandeling op het programma. Er wordt een beeld onthuld ter gelegenheid van 600 jaar stadsrechten en zo staan er nog meer activiteiten in de agenda. Bij al die activiteiten zorgt stadsdichter Mart Brok, aangesteld door Stichting Coevorden 600 jaar Coevorden, voor passende gedichten.
Slijterij Sanne-Paul Benting in de Gansehof heeft in dit jubileumjaar de flessen van diverse soorten bier, rode en witte wijn en kruidenbitter voorzien van een speciaal jubileumetiket. Bakkerij Sieben op de Markt heeft een speciale Coevorder bol ontwikkeld, die het gehele jaar te koop is.
Ter gelegenheid van het jubileumjaar zijn er al diverse gedenkwaardige momenten geweest, die veelal in samenwerking met andere organisaties tot stand zijn gekomen:
*De aftrap van het jubileumjaar tijdens nieuwjaarsreceptie met vuurwerk, de Coevorder bol, middeleeuwse stijl en hapjes. Tijdens deze bijeenkomst is de rijmkroniek over Coevorden gepresenteerd. Coevorden heeft als eerste stad in Nederland een eigen rijmkroniek, geschreven door Dichter des Vaderlands Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie.
*Het boek van Dr. Picardt is heruitgegeven door twee Leidse studenten
*TNT Post heeft i.s.m. Stichting Coevorden 600 Jaar Stadsrechten gezorgd voor uitgifte van een speciale postzegel en munt van Coevorden
*Historicus Gerrit Kleis schreef op verzoek het boekje `De stadsbrief'
*Het lichtkunstproject in de watertoren
*Het project `Waar is de brief', geïnitieerd door de bibliotheek en ondersteund door Stichting Coevorden 600 jaar stadsrechten
*Activiteiten rond `Fietsen ohne Grenzen'
*In de bibliotheek is momenteel in het erfgoedpunt veel te weten te komen over de stadsrechten
*Diverse concerten in het kader van 600 jaar stadsrechten
*Een bijzondere `verkenningstocht' van Wielertourclub Coevorden op 8 juni van 190 km die onder meer langs Vollenhove voert
* Een promotieactie met de Luyden van `t Hooge Veene
* De Koevern'se Sloepenrace met de middeleeuwse spelen ringsteken en ganzen vangen
Houd de site www.600jaarcoevorden.nl in de gaten voor hetgeen reeds is gebeurd en de activiteiten die nog op stapel staan.

Tekenwedstrijd basisschooljeugd
en prijs voor mooist verklede kind
Voor de schooljeugd is er een tekenwedstrijd, die uiteraard in het teken staat van stadsrechten, de middeleeuwen of het kasteel. Inmiddels zijn de basisscholen per brief al voor de zomervakantie uitgenodigd om deel te nemen.
De tekeningen kunnen bij aankomst van het schip, rond 14.00 uur, worden gedeponeerd in een speciale bus in de bibliotheek.
De kinderen worden zoveel mogelijk verwacht in middeleeuwse kleding. Voor het mooist verklede kind is een passend prijsje beschikbaar.

De tekeningen worden maandag 4 augustus beoordeeld. De winnende kinderen krijgen bericht. Hun namen staan woensdag 6 augustus in Coevorden HuisAanHuis.
Wat zijn stadsrechten?
Stadsrechten waren in de middeleeuwen bijzondere rechten en privileges die aan een plaats werden toegekend. Zo konden burgers zelf hun stad besturen en bijvoorbeeld schepenen kiezen. Van belang is, dat eigen rechtspraak en wetgeving was toegestaan.
De stadsrechten hadden betrekking op diverse privileges (voorrechten). De stad had het recht om een muur rond de stad te bouwen, de stad had het recht een markt te houden. Verder was er het recht om bepaalde handelsgoederen als eerste te mogen stapelen en verkopen. Voorts hield de stadsrechten het tolrecht in. Eigen burgers waren daarvan vaak vrijgesteld, zodat de stad aantrekkelijk was als vestigingsplaats. Het stadsbestuur mocht zelf het gewicht van het brood en de maat waarmee bier getapt wordt vaststellen. Enkele steden waren vrij om hun eigen geld te slaan. Coevorden had van circa 1280 tot het einde van de veertiende eeuw een eigen muntatelier.
Ook belangrijk was de persoonlijke vrijheid: inwoners van de stad waren geen horige meer van de landheer, maar vrij om te gaan en staan waar men wilde. De gegoede burgerij kon soms zelf de bestuurders kiezen die in de stadsraad zitting moesten nemen.
Binnen aangegeven grenzen was de stad vrij om zelf wetgeving en rechtspraak uit te oefenen. Daarbuiten gold de wetgeving van de landheer. Burgers hadden het recht voor een eigen rechtbank te verschijnen.
Tot slot verwierf het stadsbestuur het recht om binnen de eigen grenzen belastingen op te leggen aan ingezetenen.
Doordat de centrale staat groeide, kwam er langzamerhand een einde aan het stadsrecht. Die werden feitelijk verleend in 1586. Het stadsrecht werd na 1813 gedeeltelijk hersteld, maar de bevoegdheden waren lang niet zo volledig. Na de grondwet van 1848 en de Gemeentewet van 1851 verviel het verschil tussen dorpen en steden. Stadsrechten die in het begin van de 19e eeuw nog zijn gegeven zijn niet te vergelijken met die uit de middeleeuwen en meer symbolisch van aard. Dat geldt bijvoorbeeld voor Assen en Meppel.
Met de stadsrechten werd erkend, dat Coevorden los stond van het omliggende platteland en eigen bevoegdheden had. Dat maakt de akte voor de geschiedenis van de stad zo belangrijk. Symbolen van deze autonomie waren het raadhuis, het stadszegel, een kerk en een gasthuis voor de zorg.





Ingezonden persbericht