Jan Vaessen treedt terug als directeur Nederlands Openluchtmuseum


ARNHEM, 20080730 -- Jan Vaessen (60) kondigt aan per 1 januari terug te treden als directeur van het Nederlands Openluchtmuseum. Vaessen is sinds 1990 als directeur aan het museum verbonden. Hij startte met de succesvolle verzelfstandiging van het museum in 1991 als eerste rijksmuseum in Nederland. Daarna werden onder zijn leiding vele nieuwe projecten gerealiseerd met als gevolg een groeiende bezoekersstroom (315.000 in 1990 tot 453.000 in 2007). In 2005 werd het Nederlands Openluchtmuseum bekroond met de prestigieuze European Museum of the Year Award. Jan Vaessen zal zich na zijn vertrek wijden aan het schrijven van boeken; een lang gekoesterde droom.

Nieuwe wegen
Na de verzelfstandiging in 1991 leidde Vaessen het Nederlands Openluchtmuseum - dat werd opgericht in 1912 - succesvol nieuwe wegen in. Onder zijn leiding ontwikkelde het museum een geheel eigen museologie die naadloos aansluit bij de unieke kwaliteiten van deze culturele instelling. Met respect voor de traditionele structuur integreerde hij vernieuwende, experimentele en creatieve projecten met betrekking tot de geschiedenis van de cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen. Zodoende konden thema's en objecten die vroeger werden buitengesloten - omdat ze niet conform het traditionele beeld van Nederland waren -nu met open armen worden binnengehaald. Enkele voorbeelden; nieuwe Nederlanders in de Molukse Barak, industrie in een Friese zuivelfabriek, een monumentale woonboerderij ingericht anno 2002 en de geschiedenis van Van Gend en Loos in een authentieke loods.

Het vernieuwende beleid van Jan Vaessen werd in 2005 beloond met de verkiezing tot European Museum of the Year in 2005. Daarnaast maakte Vaessen het Openluchtmuseum tot één van de publieksvriendelijkste musea van Nederland!

Loopbaan
Vaessen studeerde o.a. cultuursociologie in Tilburg. Vanaf 1973 was hij lid van de directie van de Academie voor Bouwkunst. In 1985 werd hij directeur van de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Apeldoorn. In 1986 promoveerde hij op het proefschrift "Musea in een museale cultuur; de problematische legitimering van het kunstmuseum"(Zeist 1986).

In 1990 werd hij directeur van het Nederlands Openluchtmuseum. Van 1995 t/m 1999 was hij daarnaast bijzonder hoogleraar kunstsociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1996 tot 2002 was hij Kroonlid van de Raad voor Cultuur en van 1997 tot 2002 voorzitter van het verbond van Europese Openluchtmusea. Op dit moment is hij tevens voorzitter van de Wetenschapscommissie van het Meertens instituut en bestuurslid van de Nederlandse Museumvereniging.

Respect voor beslissing
Jan Vaessen informeerde de Raad van Toezicht eind 2007 over zijn voornemens. Voorzitter Nout Wellink over het terugtreden van de algemeen directeur: "Wij respecteren zijn beslissing. Jan Vaessen is een man die zich altijd met hart en ziel inzet voor `zijn' Openluchtmuseum. Als hij ergens aan begint, maakt hij het ook af, en met succes. Het Openluchtmuseum staat aan de vooravond van een nieuwe vierjarige beleidsperiode 2009-2012 en bovendien start binnenkort de realisatie van het Nationaal Historisch Museum waarvoor hij de fundamenten aandroeg. Wij zien Jan Vaessen met lede ogen vertrekken, maar zijn beslissing komt op een logisch moment. De Raad van Toezicht heeft voor de werving van een nieuwe directeur samenwerking gezocht met Egon Zehnder International ".

De medewerkers van het Openluchtmuseum zullen de gepassioneerde directeur missen. Adelheid Ponsioen, directeur bedrijfsvoering: "Jan heeft het Openluchtmuseum met zijn bevlogenheid naar de top gebracht. Natuurlijk zullen wij hem missen, maar hij kiest ervoor om zijn droom waar te maken. Gelukkig zal zijn eerste boek over het Openluchtmuseum gaan, ter gelegenheid van het 100- jarig bestaan van het museum in 2012".





Ingezonden persbericht