Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
30 -07-2008

Tentoonstelling over wetenschap in het Koninklijk Paleis te Brussel

De Kleur van Water - onderwijsmodule van het IVM

Van 25 juli tot 7 september wordt in het Koninklijk Paleis te Brussel een tentoonstelling over wetenschap gehouden waarin onderwijsmodule De Kleur van Water van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam is opgenomen. De module is erop gericht inzicht te geven in het belang van de kleurenanalyse van satellietbeelden van zeewater. De presentatie besteedt onder meer aandacht aan zicht onder water en de rol van licht bij fotosynthese en primaire productie. Voorbeelden laten zien dat het massaal voorkomen en afsterven van een bepaalde algensoort negatieve effecten op de mosselcultuur en de gezondheid kan hebben. Satellietbeelden kunnen helpen om ons op tijd voor deze algen te waarschuwen. Een multimediale installatie over verkleuringen van water laat zien hoe zij ontstaan door de verhouding van bepaalde stoffen in het water (algen, sediment en humuszuren). Zo verstrooit sediment het licht, terwijl andere stoffen het licht juist weer absorberen.

De tentoonstelling heeft tot doel middelbare scholieren voor de bètawetenschappen te interesseren en te stimuleren te kiezen voor de schoolprofielen: natuur en techniek of natuur en gezondheid. De verschillende presentaties leiden de jonge bezoekers binnen in de diverse werelden van de bètawetenschappen: aardrijkskunde, biologie, natuurkunde en technologie, maar ook in de wiskunde en statistiek.

De Kleur van Water is onderdeel van het Europese project Science Education through Earth Observation for High Schools (SEOS). IVM wetenschappers Marieke Eleveld en Hans van de Woerd voeren het project uit met onder meer partners uit België.