Gemeente Soest

Van Maarenplein

Datum: 30/07/2008

Aangetroffen asbest beperkt en ongevaarlijk

Het Van Maarenplein wordt schoon gemaakt

De gemeente Soest laat op woensdag 30 juli het speelterrein en plantsoen op het Soesterbergse Van Maarenplein schoonmaken. Op het plein werd vorige week asbest gevonden.

Hoewel nader onderzoek uitwijst dat het gaat om kleine hoeveelheid ongevaarlijk materiaal, laat de gemeente het toch opruimen omdat op het terrein kinderen spelen. Na het schoonmaken worden de hekken rond het terrein verwijderd.

De afgelopen week zijn het speelterrein en het plantsoen op het Van Maarenplein nader onderzocht door Search, een onafhankelijke instantie gespecialiseerd in asbest. Het onderzoek bevestigde de resultaten van het eerste onderzoek dat het gaat om hechtgebonden asbest. Deze vaste vorm van asbest vormt geen risico voor de gezondheid, omdat het niet ingeademd kan worden. Bovendien is de aangetroffen hoeveelheid dermate klein, dat volgens Search geen sprake is van ernstige bodemverontreiniging.

Dat betekent dat aanvullende maatregelen niet nodig zijn. Omdat het hier echter gaat om een terrein waar kinderen spelen, heeft de gemeente wel de firma AZR opdracht gegeven om het terrein nauwkeurig schoon te laten maken. AZR is een gecertificeerd bedrijf voor het verwijderen van astbest.

Zodra voor het terrein een asbestvrij-verklaring is afgegeven, zullen de hekken rond het terrein worden verwijderd. Het hele Van Maarenplein is dan weer voor iedereen toegankelijk.

.