Gemeente Coevorden

Aanloopproblemen zorgen voor latere start stoomturbine EVI

De laatste weken komen er bij de gemeente klachten binnen over het geluid dat op momenten wordt geproduceerd door de stoomturbinegenerator van afvalverbrandingsinstallatie EVI. De EVI werkt aan het opstarten van de stoomturbine. Voordat de turbine daadwerkelijk in werking kan worden gesteld, moeten de stoomleidingen enkele malen worden doorgeblazen. Het uitblazen van de stoom zorgt voor een hogere geluidsproductie. Door aanloopproblemen duurt deze opstartfase echter langer dan verwacht.

De EVI is in januari een milieuvergunning verleend. Hierin staan onder andere de geluidsnormen waaraan het bedrijf zich moet houden. In de opstartfase waarin het bedrijf nu verkeert, blijkt het onvermijdelijk dat de geluidsnormen tijdelijk worden overschreden. Aangezien de hogere geluidsproductie van tijdelijke aard is, heeft de gemeente dit tot nog toe gedoogd. Als de geluidsproductie aan blijft houden, zal de gemeente handhavend optreden.

Maatregelen
De gemeente neemt de klachten die binnenkomen uiterst serieus. Zo zijn met de EVI diverse maatregelen besproken om de geluidsproductie te beperken. Inmiddels heeft het bedrijf geluidsdempers aangebracht en wordt berekend of het verplaatsen van de uiteinden van de stoomleidingen naar de andere kant van het turbinegebouw een vermindering van de geluidsoverlast betekent. De gemeente heeft de klagers inmiddels per brief op de hoogte gesteld van de situatie.

Planning
De planning was dat de stoomturbine in week 29 zou worden opgestart. In de opstartfase is EVI geconfronteerd met enkele tegenslagen waardoor de voorbereidingen voor het opstarten van de stoomturbine langer duren dan verwacht. Via www.coevorden.nl proberen we de stand van zaken zo actueel mogelijk te vermelden.