Arbeidsinspectie controleert veiligheid dakdekkers

C/PEV/2008/84

30 juli 2008

Arbeidsinspectie controleert veiligheid dakdekkers

De komende maanden controleert de Arbeidsinspectie of dakdekkers veilig en gezond werken. Hun werk is riskant vanwege valgevaar, zwaar tillen en brandgevaar. Afgelopen mei waren er nog drie dodelijke ongelukken bij bouwwerkzaamheden op daken.

De inspecteurs controleren of er bij dakwerkzaamheden voldoende beveiliging is tegen vallen. Ook kijken ze of de dakdekkers zware materialen zoals pakketten riet, dakpannen, golfplaten en isolatieplaten niet met de hand tillen, maar hiervoor mechanische hulpmiddelen gebruiken. Gevaarlijke stoffen zijn ook een inspectiepunt: werknemers moeten beschermd worden tegen kankerverwekkend kwartsstof en gassen die bij vrijkomen bij teerwerkzaamheden. Verder besteedt de Arbeidsinspectie aandacht aan brandveiligheid: open vuur bij werkzaamheden vraagt extra maatregelen om te voorkomen dat een gebouw afbrandt.

Om ongevallen en gezondheidsklachten te voorkomen moeten aannemers per gebouw de risico's beoordelen en afspraken maken alle betrokkenen. Waar nodig moeten machines, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt om gezondheidsschade tegen te gaan.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid