VVD


30-7-2008

Mislukken liberalisatie wereldhandel leidt tot grotere armoede

De zgn. Doha-ronde binnen de wereldhandelsorganisatie WTO is mislukt.

De komende jaren blijft de liberalisatie van de handel in industrie- en landbouwprodukten in de ijskast. Dat is slecht nieuws voor de gehele wereld, maar vooral voor de allerarmsten. Nu de voedselprijzen stijgen, is er steeds minder behoefte aan het subsidieren van landbouwprodukten, zoals in de VS en de EU structureel het geval is. De markt kan boeren een goede prijs garanderen. De hongerigen in de wereld hebben uitendelijk veel meer baat bij een gezonde vrije landbouwsector dan bij de economie ontwrichtende subsidies.

Nederlandse boeren zijn efficient, innovatief en creatief en produceren tegen een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Het is daarom in het voordeel van ons land en dat van de consument en de producent dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt gemoderniseerd en er internationaal geldende WTO-afspraken komen. Een nuchter plattelands- en milieubeleid gaan uitstekend samen met een op kwaliteit, efficiency en marktwerking gericht landbouwbeleid. Minder knellende regels en meer vrijheid voor onze boeren is daarbij het devies van de VVD.

Het feit, dat de VS hun boeren meer en meer subsidieren, de ontwikkelingslanden hun markten afsluiten en de EU onder Franse, Spaanse en Italiaanse druk niet in staat blijkt het GLB te hervormen, is en slecht teken. Het feit, dat de Democratische presidentskandidaat Barack Obama voor meer protectie en minder vrijhandel pleit help de hervormers niet. In tegendeel. De Europese Commissie die in WTO-verband namens de EU-lidstaten onderhandelt, moet daarom snel het initiatief nemen om de Doha-ronde weer vlot te trekken.