Gemeente Leeuwarden

Uitspraak Raad van State Techum

Bron: Gemeente Leeuwarden (30-07-2008) Woensdag 30 juli is een einde gekomen aan de jarenlange juridische strijd over het bouwen in De Zuidlanden, het nieuwe stadsdeel dat ten zuiden van de stad zal verrijzen.

De Raad van State heeft uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Techum. Op alle volgende punten is de gemeente in het gelijk gesteld:


- het MER De Zuidlanden is op een goede manier in het plan verwerkt, milieuaspecten zijn volwaardig in de besluiten betrokken;


- de afweging woningbouw ten opzichte van weidevogels is zorgvuldig geweest;


- de volgorde waarin de deelplannen worden ontwikkeld is goed onderbouwd. Eerst zullen Techum en Jabikswoude worden aangelegd, en daarna pas de Plantage, het gebied ten westen van de Overijsselseweg;


- de bufferzone ten opzichte van het dorp Goutum is niet in strijd met een goede ruimtelijke ordening;


- voor het handhaven van de boerderij Techum zijn goede randvoorwaarden in het bestemmingsplan opgenomen. De geplande school staat op voldoende afstand hiervan.

Ook in het hoger beroep dat de Vereniging Dorpsbelang heeft ingesteld tegen verleende bouwvergunningen in het plangebied Techum heeft de Raad van State de gemeente in het gelijk gesteld. Het hoger beroep is niet-ontvankelijk verklaard.

De gemeente Leeuwarden is blij met de duidelijkheid die met de uitspraak is ontstaan. De procedure heeft drie jaar geduurd, na de vernietiging van het eerste bestemmingsplan voor Techum door de Raad van State.