GroenLinks

Overheid mag nooit kinderen op straat zetten


30 juli 2008

GroenLinks Tweede Kamerleden Naïma Azough en Kees Vendrik zijn verontwaardigd dat in naam van de Nederlandse overheid kinderen op straat worden gezet. Azough: "Ik vind het onvoorstelbaar dat we in Nederland kinderen welbewust dakloos maken." Vluchtelingwerk Nederland meldt dat afgelopen week vier jonge moeders dakloos zijn geworden en dat er mogelijk nog twaalf gaan volgen. GroenLinks wil dat het kabinet voorkomt dat kinderen op straat moeten leven.

Net als Defence for Children is ook GroenLinks van mening dat het op straat zetten van kinderen in strijd is met het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind. Door dat Verdrag te ratificeren heeft de Nederlandse staat immers beloofd om bij alle maatregelen die zij neemt het belang van kinderen voorop te zetten. Bovendien is Nederland verplicht om er voor te zorgen dat ouders hun verantwoordelijkheid voor een goede ontwikkeling van het kind na kunnen komen. Azough: "Het lijkt mij overduidelijk dat het leven op straat desastreus is voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen."

Naïma Azough
Kees Vendrik

Schriftelijke vragen van de leden Azough en Vendrik (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Justitie over uitgeprocedeerde kinderen die op straat worden gezet (ingezonden 30 juli 2008).


1. Klopt het dat de afgelopen week er vier jonge, uitgeprocedeerde moeders met hun kinderen op straat zijn gezet (Metro van 30 juli 2008)?


2. Bent u met mij van mening dat het op straat zetten van kinderen in strijd is met het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u met mij van mening dat het leven op straat ontzettend schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen? Zo ja, bent u bereid de kinderen en hun moeders opvang te blijven bieden? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u met mij van mening dat u struisvogelpolitiek bedrijft door te doen alsof er problemen zijn opgelost door kinderen op straat te zetten? Bent u met mij van mening dat deze uitgeprocedeerde moeders er ook niets aan kunnen doen dat China niet bereid is om mee te werken aan hun terugkeer?


5. Klopt het dat er de komende weken nog veel meer moeders en hun kinderen op straat gezet gaan worden? Om hoeveel vrouwen en kinderen gaat het? Bent u bereid ervoor te zorgen dat dat niet gaat gebeuren?