KNHS


Grote Nederlandse deelname EK en WK voltige
30 juli 2008

ERMELO (KNHS) - Vandaag beginnen in Brno, Tsjechië, twee internationale titeltoernooien voor de voltigeurs: de Wereldkampioenschappen voor de senioren en de Europese Kampioenschappen voor de junioren (t/m 16 jaar). Voor het eerst neemt Nederland deel met een volledige ploeg. Twee teams en zeven solos gaan in Brno van start.

De Nederlandse voltigeploeg wordt aangevoerd door Carola Sneekes (Callantsoog). De 22-jarige voltigeur nam al eerder als solo deel aan internationale kampioenschappen. Ze wordt vergezeld door haar tweelingzus Cindy (Callantsoog) en Claire de Ridder (Wassenaar). Bij de solos junioren wordt Oranje vertegenwoordigd door Eva Willemse (Veenendaal), Nicole Zomer (Bergen op Zoom), Stephanie van Zuilen (Noordeloos) en Koen Akkerman (Randwijk). De teams zijn Groenendaal (Bunschoten) onder leiding van Manon Swanenburg en De Nieuwe Heuvel (Lunteren) onder leiding van Sandra Jansen bij respectievelijk de senioren en junioren.
De titelstrijd bestaat uit twee rondes. De eerste ronde bestaat voor het WK en EK uit de verplichte oefeningen en een vrije Kür op muziek. De hoogst gekwalificeerde atleten mogen door naar de finale, die voor het WK bestaat uit de nieuwe technical test en wederom een Kür. De technische test bestaat uit een aantal voorgeschreven oefeningen die de voltigeurs in een vrije choreografie laten zien. Bij de junioren (EK) solos is de finaleronde identiek aan de eerste: verplichte oefeningen en Kür. De teamfinale bij de junioren bestaat alleen uit een Kür.

Paardensport
Voltige is de hippische discipline waarbij de sporter op het galopperende paard, dat door een longeur wordt begeleid, oefeningen uitvoert. Het is een combinatie van turnen, dans, acrobatiek en niet te vergeten paardensport. Dat laatste is essentieel: de voltigeur maakt gebruik van de bewegingen en kracht van het paard om de oefeningen uit te voeren. De jury neemt in haar beoordeling mee hoe de voltigeur met het paard samenwerkt. Een harde landing op de rug van het paard wordt bijvoorbeeld in de punten afgestraft. Ook het paard, de manier waarop het gehoorzaam en ontspannen galoppeert, krijgt een cijfer dat in de beoordeling van de voltigeur of het team wordt verwerkt.

Hegemonie
Duitsland is al jaren het toonaangevend land in voltige. Maar aan de hegemonie wordt getornd. Diverse landen zijn in opkomst. Bij de senioren teams is vooral tegenstand van de Verenigde Staten te verwachten. In dit team voltigeren twee oud-solokampioenen, Megan Benjamin en showbink Devon Maitozo.

Programma:

Woensdag 30 juli: EK verplichte oefeningen teams en solos WK verplichte oefeningen teams

Donderdag 31 juli: EK Kür solos
WK verplichte oefeningen solos

Vrijdag 1 augustus: EK Kür teams
WK Kür teams en solos

Zaterdag 2 augustus: EK finale verplichte oefeningen en Kür solos EK finale Kür teams

Zondag 3 augustus: WK finale verplichte oefeningen en Kür teams WK finale technische test en Kür solos