Senternovem


30-07-2008 | Aangepaste TOWABO beschikbaar

De nieuwe versie van TOWABO is gereed voor toetsing van de mogelijkheden voor toepassing en verspreiding van oppervlaktewater. In september 2008 is de relaese beschikbaar met daarin meegenomen de berekening van msPAF. TOWABO wordt aangepast aan het Besluit bodemkwaliteit.

Fase 1 van TOWABO (aanpassing classificatie waterbodem aan nieuwe normen) en een release van Bever worden medio juli 2008 opgeleverd. Fase 2 (msPAF module) is in de derde week van september 2008 gereed.

TOWABO biedt om dit moment nog geen juiste functionaliteit om de berekening van msPAF uit te voeren. Om de berekening toch te kunnen maken is er een eenvoudige spreadsheet beschikbaar, waarin gegevens handmatig moeten worden ingevoerd. Het correct berekenen van de msPAF-waarde vereist een nauwkeurige invoer van gegevens door de gebruiker. Er is vooral aandacht nodig voor boven- en ondergrenzen van organisch stof en lutum en de omgang met achtergrondwaarden. De spreadsheet om de msPAF berekening uit te voeren als voorbereiding voor baggerwerk is via de waterschappen verkrijgbaar.

Voor meer informatie of vragen over iBever, TOWABO of de spreadsheet raadpleeg de Helpdesk Water.