Brandweer Midden- en West-Brabant

Persberichten

'Burger moet eigen verantwoordelijkheid nemen'

Is de inwoner van Bergen op Zoom veilig? "De kans dat er honderden doden vallen als gevolg van een ramp bij een bedrijf in Bergen op Zoom is een op een miljard", zegt Meta de Heer van de brandweer.

Risico hoort erbij
Maar de kans op ongelukken bestaat wel. Leerde bijvoorbeeld de grote brand bij Nedalco. Juist die brand was aanleiding het bedrijf te verplaatsen, weg van het dichtbevolkte centum.

Wethouder Ton Linssen: "Bedrijven als Sabic houden zich aan de strengste Nederlandse veiligheidsnormen, zelfs aan de strengere Amerikaanse. Ik ben er gerust op."

Sabic is een van de Bergse bedrijven, die vallen in de allerhoogste gevarencategorie (BRZO). Niet omdat de kans op ongevallen groot is, maar omdat de gevolgen van een ongeval groot kunnen zijn.

De Arbeidsinspectie constateerde in 2003 in een rapport over BRZO-bedrijven dat er vooral sprake is van verhoogd risico bij onderhoudswerkzaamheden. De afdeling Zuidwest van de inspectie onderzocht 36 incidenten. Bij meer dan twee derde kwamen giftige stoffen vrij, bij de rest was sprake van brand of explosies. Zeven incidenten waren zo ernstig, dat ze gemeld werden aan een bureau van de Europese Commissie.

Dus ook bij de veiligste bedrijven kan iets misgaan. En zelfs niet alle BRZO-bedrijven zijn streng genoeg voor zichzelf. TNO Heimolen en de gemeente Bergen ruzieden bijvoorbeeld fors over de manier waarop TNO met de veiligheid wilde omgaan. Het college vond die echter onverantwoord. Een jaar later is er nog geen definitieve oplossing.

Maar hoe veilig is het?

"Dat kan de burger zelf opzoeken op risocokaart.nl. Het lijkt mij niet verstandig om op 100 meter van een vuurwerkfabriek te gaan wonen", zegt de woordvoerster van de provincie.

Maar op 1.000 meter van Sabic of op 1.500 meter van Nuplex dan wel? "Dat weet ik niet. Die bedrijven staan wel op de kaart, maar welke veiligheidscontour daar geldt, moet die burger bij de gemeente navragen."

Maar in de meeste gevallen is de provincie het bevoegd gezag en niet de gemeente. "Een speciaal aandachtspunt is de besluitvorming bij de provincie. Hierdoor is het groepsrisico in veel gevallen een hamerstuk", staat in een provinciale nota over veiligheid.

Het wordt er voor de burger niet duidelijker op omdat de brandweer andere normen hanteert dan de vergunningverleners. De brandweer berekent hoeveel doden er maximaal kunnen vallen ('worst-casescenario') terwijl het 'bevoegd gezag' de kans op een ramp als uitgangspunt neemt.

Zo staan er op de veiligheidskaart geen gegevens over de omvang van een gebied dat in de gevarenzone ligt. "Hoeven we ook niet te doen. We voldoen aan de wettelijke eisen. Actieve informatieplicht? De burger heeft ook een eigen verantwoordelijkheid", aldus de woordvoerder van de provincie.

Maar de oplettende burger moet nog meer moeite doen. Want er ontbreken nog meer gegevens. Bergen scoort bijvoorbeeld hoog in de risicoatlas spoor en weg van Verkeer en Waterstaat. Staat niet op de provinciale kaart.

BRZO-bedrijf TNO Heimolen (explosieven) al evenmin. "We wachten nog op gegevens van onder meer rijk en gemeente."

Vliegbasis Woensdrecht ook al niet. Ondanks het feit dat de provincie al vijf jaar geleden constateerde dat er alle reden toe is om de veiligheidscontouren rond (militaire) vliegvelden in kaart te brengen. "We wachten nog op gegevens over helikoptervluchten."

Terwijl de provincie uitgaat van de eigen verantwoordelijkheid van de burger, gaat de brandweer uit van de zelfredzaamheid van diezelfde burger. De kans is groot - afhankelijk van de windrichting - dat de rampenbestrijding vanuit het stadskantoor van Roosendaal of Woensdrecht moet worden georganiseerd, omdat het Bergse stadskantoor onbereikbaar is (gas!). Wegen worden afgesloten en er mag niemand in het gebied komen. "Wel eruit", zegt Jacob Spinder van de gemeente Bergen op Zoom desgevraagd. "Tenminste uit de eerste cirkel."

En de burger moet zich ondertussen goed voorbereiden. Hoe dan? De rampenfolder van de gemeente bewaren. En in het geval van een ramp ramen en deuren sluiten, de radio en televisie aanzetten en wachten totdat het letterlijk overwaait.

Hoewel er maar een paar honderd opvangplaatsen beschikbaar zijn (bij een ramp bij Nuplex wordt rekening gehouden met 7.000 ontheemden), is dat geen probleem, zegt Spinder. "2 tot 4 procent moet je opvangen. De rest zorgt voor zich zelf. Toen de HEMI brandde, ging het om vier mensen."

En zegt wethouder Linssen: "In een drukbevolkt land ontkom je niet aan dergelijke risico's."
BN De Stem
30 juli 2008

Persberichten


* Scouting Loon op Zand krijgt nu feestelijk bezoek brandweer
* Versterking voor brandweer Oosterhout

* 'Nederland beter voorbereid op ramp of crisis'
* Blauwe lampjes voor hulpdienst

* Automobilist vliegt in Waalwijk van viaduct af
* Grote oefening hulpdiensten op kermis in Tilburg
* Brand in koeienstal na laswerkzaamheden

Sitemap | Disclaimer | Print | Contact | Home