Partij van de Arbeid

Heemskerk: `Verhoudingen in de wereld voorgoed veranderd`

30-07-2008 12:26

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken vindt het 'ongelooflijk jammer' dat de leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) opnieuw geen overeenstemming hebben bereikt over een vrijere internationale handel. 'Een akkoord zou veel winst kunnen betekenen', zei Heemskerk nadat de onderhandelingen na ruim een week zijn vastgelopen. 'Niet alleen voor de allerarmste landen maar ook voor bedrijven en consumenten in Nederland, want vrije handel leidt tot lagere prijzen en dus meer koopkracht'.

Frank Heemskerk was vanaf 21 juli aanwezig bij de onderhandelingen van de WTO in Genève. De handelsministers uit 153 landen vergaderden over een nieuw wereldhandelsakkoord. De onderhandelingen werden door de zeven grote handelsblokken (China, India, Japan, de VS, de EU, Brazilië en Australië) tot in de nachtelijke uren gevoerd. De Doha-ronde, zoals deze onderhandelingen genoemd worden, moest leiden tot het opheffen van handelsbarrières en het openbreken van de internationale agrarische en industriële markten. Tijdens eerdere topconferenties in 2001 en 2005 konden de WTO-landen ook al niet tot een akkoord komen.

Volgens Heemskerk is moeilijk te overzien wat precies tot de mislukking van de gesprekken heeft geleid. Wel werd duidelijk dat met name de Verenigde Staten en de ontwikkelingslanden het op cruciale punten niet met elkaar eens konden worden. Amerika wil de mogelijkheid houden om zijn boeren financieel te ondersteunen. Daardoor kunnen ze met hun producten concurreren op de wereldmarkt. Ontwikkelingslanden willen op hun beurt ruime mogelijkheden om import te bemoeilijken, ter bescherming van de eigen landbouwsector.

Pascal Lamy, directeur van de Wereldhandelsorganisatie WTO, wil opnieuw gaan zoeken naar een uitweg uit de impasse. 'Mijn eerste reactie is niet de handdoek in de ring te gooien.' Lamy kon niet zeggen hoe en wanneer hij het beraad nieuw leven denkt in te blazen. Heemskerk prees de constructieve rol die de Europese Unie speelde in de onderhandelingen. Hij bespreekt de ontstane situatie in september met zijn Europese collega's. Duidelijker is in ieder geval wel dat landen als India, China en Brazilië een blijvende factor van betekenis zijn geworden in de wereldeconomie.