Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Toeristische uitgaven groeien fors

In 2007 hebben Nederlandse en buitenlandse toeristen 35,3 miljard euro uitgegeven in Nederland. Dat is 5,5 procent meer dan in 2006. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen waren de toeristische uitgaven 3,4 procent hoger.

De uitgaven aan toerisme zijn zeer conjunctuurgevoelig. In het begin van deze eeuw viel de economische groei terug naar bijna nul procent. Het volume van de toeristische uitgaven groeide in die periode helemaal niet meer. Integendeel, de uitgaven krompen twee jaar achter elkaar. Toen in 2004 de economie opveerde, liepen ook de uitgaven aan toerisme weer gestaag op. De volumegroei van de toeristische uitgaven in 2006 en 2007 ging redelijk gelijk op met de forse groei van de economie en het stijgende consumentenvertrouwen in deze jaren.

Buitenlandse toeristen en zakenlieden gaven vorig jaar 6,8 miljard euro uit in Nederland, terwijl Nederlandse toeristen 28,5 miljard euro besteedden. De uitgaven van buitenlandse toeristen groeiden iets harder dan die van Nederlandse toeristen. De bijdrage van het toerisme aan het totale bruto binnenlands product was met drie procent even hoog als in 2006.

Net als in 2006 gaven toeristen vorig jaar 38 procent van het totale toeristische bedrag uit in de horeca. Bijna een vijfde besteedden ze aan vervoer. Aan musea, voetbalstadions, pretparken en dergelijke gaven ze 15 procent uit. De rest, 28 procent, besteedde de toeristen aan overige goederen en diensten zoals caravans, kampeerspullen en sportartikelen, maar ook uitgaven in de detailhandel.

Voor meer informatie kunt u naar de website van VNO-NCW.

30 juli 2008