Gemeente Den Haag

Overlast langdurig gestalde (brom)fietsen aangepakt

De stations Hollands Spoor en Den Haag Centraal ondervinden grote overlast van (brom)fietsen die langdurig bij de gratis onbewaakte stallingplaatsen staan. De gemeente treft maatregelen om de veiligheid en de toegankelijkheid van de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor te vergroten.

De stallingplaatsen zijn bedoeld om een (brom)fiets kort te stallen. In de afgelopen jaren is het aantal gestalde fietsen toegenomen waardoor op bepaalde momenten geen stallingplaatsen meer beschikbaar zijn. Gebleken is dat rond deze stations ongeveer 25% van de onbewaakte, gratis stallingplaatsen bezet wordt door fietsen die langere tijd achtereen op dezelfde plek staan. :

Maximale stallingperiode
Om de overlast tegen te gaan, is in de Algemene Politie Verordening (APV) een bepaling opgenomen met een verbod (brom)fietsen langdurig in de openbare ruimte te stallen. Het college wijst nu twee locaties aan waar dit verbod gaat gelden, namelijk bij de onbewaakte stallingplaatsen bij de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor. Het verbod gaat in vanaf 1 september 2008 en geldt voor (brom)fietsen die hier langer dan zeven dagen aaneengesloten gestald staan. De gemeente verwijdert deze (brom)fietsen na deze periode. Borden geven de zones aan waar het verbod geldt.

Verwijderen foutgestalde fietsen
Met ingang van 1 september 2008 wordt bij station Den Haag Centraal het gebied uitgebreid waar foutgestalde (brom)fietsen verwijderd worden. Fietsen die bij dit station niet in de rekken of fietsbeugels gestald staan, worden door de gemeente verwijderd. Borden geven deze gebieden aan. Uitbreiding van het gebied is nodig om de veiligheid en toegankelijkheid van het station te bevorderen en de overlast van foutgestalde (brom)fietsen tegen te gaan.