Leefbaar Rotterdam

woensdag, juli 30, 2008

Kaya weggestuurd, raad buitenspel

Zeer aannemelijke informatie van TV Rijnmond bevestigde gisteren het bij Leefbaar Rotterdam al bestaande beeld dat wethouder Kaya niet zelf is opgestapt. Vanaf het allereerste begin hebben we getwijfeld aan de suggestie dat het Kaya's eigen idee was te concluderen dat er bij de coalitie geen steun meer voor hem was, stelt Marianne van den Anker. Marco Pastors zei eerder al: Hij heeft uit zichzelf nog nooit wat goeds gedaan, dit is wel goed, en dus zal het hem wel zijn ingefluisterd.

De gemeenteraad lijkt bewust buiten spel gezet. De PvdA en de overige coalitieleden lijken niet de behoefte te hebben om publiekelijk verantwoording af te leggen over de keuze om Kaya te laten vallen. Leefbaar Rotterdam wil echter toch van Van Heemst, Kaya en Verwijs zelf horen wat er nu gebeurd is en wie nu wat heeft besloten. Ook is Leefbaar heel benieuwd hoe sterk deze coalitie nog in zijn vel zit en of we er nog vertrouwen in kunnen hebben dat de stad met deze spelers in het zadel kan blijven functioneren. En deelt de hele PvdA-fractie deze gang van zaken? Hoe vinden de andere coalitiepartijen dat dit proces moet worden beoordeeld?

Van den Anker: Lef, leiderschap en integriteit komen met de onthullingen van TV Rijnmond in een raar daglicht te staan. Na de verkiezingen kiest de PvdA niet voor de portefeuille integratie, terwijl men daar de verkiezingssfeer mee heeft bepaald en de zetels mee heeft geworven. Dan laat de coalitie, met de PvdA voorop, een wethouder twee jaar lang de stad achterop helpen en nodeloos veel geld uitgeven aan zinloze projecten zonder daar zelf consequenties aan te verbinden. Vervolgens constateert de PvdA dat het zo niet door kan gaan. Je gaat in Café de Achterkamer op de thee en zet de beste man succesvol onder druk zodat hij zijn biezen pakt. De wethouder vertrekt met de noorderzon, zonder zelf een formele ontslagbrief te schrijven (dat loopt met mooie woorden via een persbericht van Groen Links die het ook zo betreuren allemaal), dan roep je dat het `moedig en dapper' is, dat er wel werk aan de winkel is, dus dat Groen Links moet opschieten met een nieuwe kandidaat en je vaardigt zelf als fractievoorzitter een nieuwe raadsvergadering uit. Waar is de PvdA die zelf verantwoordelijkheid neemt en zegt waar het op staat? Het klinkt chique om iemand een moeilijk debat te besparen, maar het klopt natuurlijk van geen kanten en nu de boel is uitgelekt kom je er niet mee weg dat het allemaal `leugens, suggesties en canards' zijn. De gemeenteraad dient hier over in debat te gaan. Het debat van 4 september, dat moet gaan over een nieuwe wethouder, krijgt wat Leefbaar Rotterdam betreft dus een extra dimensie.

Van den Anker vervolgt: De PvdA heeft de Rotterdamse Aanpak een andere naam gegeven om daarmee een eigen titel te hebben voor het begrip bestuurlijke moed en daadkracht: de 4 A's van de PvdA staan voor aanbellen, aankijken, aanspreken en activeren. Het is niet alleen een andere naam, maar ook aan andere aanpak. In de praktijk betekent dit dat de PvdA aanbelt bij meneer Kaya, hem diep in de ogen aankijkt, aanspreek op zijn slechte prestaties en hem vervolgens activeert om zelf zijn biezen te pakken omdat zijn koffers al door de PvdA zijn ingepakt.

Leefbaar Rotterdam is er niet rouwig om dat wethouder Kaya het bestuur van de stad verlaat, maar de handelwijze van de heer Van Heemst en mevrouw Verwijs zijn wel zeer relevant als het gaat om transparant besturen. Voor de juristen onder ons zal het puzzelen zijn of de gemeenteraad een wethouder die geen wethouder meer is, mag vragen om naar eer en geweten verantwoording af te leggen of hij nu zelf is opgestapt of er uit is gegooid.