Gemeente Schouwen-Duiveland


Stadhuismuseum

Pastelprortretten Berend Kunst in Stadhuismuseum

Publicatiedatum: 30 juli 2008
Datum laatst gewijzigd: 30 juli 2008


- PERSBERICHT -

Datum

woensdag 30 juli 2008

P. Priester, conservator, tel 0111 454 462 (di, wo, do)

PASTELPORTRETTEN BEREND KUNST TE ZIEN IN STADHUISMUSEUM

Wie geld en aanzien had liet zich in het verleden graag portretteren door een schilder. Een aantal van deze portretten zijn, na een restauratieperiode van drie maanden, weer terug in het Stadhuismuseum in Zierikzee. Het gaat om elf pastelportretten van Berend Kunst, een rondreizende portretschilder die tussen 1836 en 1858 ook Schouwen-Duiveland bezocht. Hij vereeuwigde hier Schouwen-Duivelanders met aanzien. Van een aantal van deze portretten is niet bekend wie zijn afgebeeld.

In het museum zijn portretten te zien van rijke boeren, ondernemers en een enkele hooggeplaatste ambtenaren. Berend Kunst was een bekende portrettist die niet alleen in Nederland, maar ook in Noord-Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden zijn portretten maakten. De rijke middenklasse was er weg van. Het Stadhuismuseum bezit in totaal elf portretten die dankzij steun van de Stichting SNS Reaal Fonds gerestaureerd zijn. Negen daarvan zijn voor het publiek te zien.

De restauratoren, één voor restauratie van het papier, de ander voor het herstel van de lijsten, hebben de opdracht meegekregen om de portretten terughoudend te restaureren, zodat het origineel ongewijzigd is gebleven. Door deze wijze van restaureren is de tand des tijds nog steeds te zien. Voorwerpen, waaraan de tijd heeft geknaagd, vertellen wellicht nog wel meer dan gave voorwerpen het verhaal van het verleden.