Stichting Wakker Dier

RSS Feeds

Mooiste modderpoel 2008 ligt in Kamerik
(30 juli 2008)
Wakker Dier heeft de modderpoel op het biologische varkensbedrijf van Floor de Heer in Kamerik gekozen tot mooiste van Nederland. Op 30 juli werd de moddertrofee uitgereikt aan de familie De Heer. Met de jaarlijkse modderpoelverkiezing wil Wakker Dier de biologische varkenshouderij positief onder de aandacht brengen als alternatief voor de bio-industrie. Want hoewel varkens en modder voor veel mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, heeft minder dan één procent van de elf miljoen Nederlandse varkens ooit een modderpoel van dichtbij mogen zien. De tachtig zeugen van Floor de Heer boffen: met dit hete, kleffe weer kunnen zij verkoeling zoeken in een heerlijke poel met prachtig uitzicht.

De overige kandidaten hadden ook prachtige poelen, wat het voor Wakker Dier dit jaar erg moeilijk maakte om te bepalen welke de mooiste is. Deze poel is gekozen vanuit de duidelijke liefde van de boer voor zijn dieren. En omdat de poel prachtig ligt tussen de sloten, knotwilgen en weilanden. "De varkens zijn wel eens een stuk gaan zwemmen," meldde Floor bij het eerste bezoek aan de boerderij. "Toen lagen ze ineens langs de weg aan de voorkant van het huis te modderen. Ik zou de jongere varkens ook graag weidegang willen geven, maar dat is economisch moeilijk haalbaar en bovendien heb je dan dagelijks spelende biggen in de sloot."

Floor de Heer is een biologisch boer van het eerste uur. Al sinds 1999 is zijn bedrijf biologisch. Zijn vlees zet hij sinds kort lokaal af bij een kleine biologische slager. Daar is hij bijzonder blij mee: zijn dieren hoeven minder lang op transport, en het vlees wordt verkocht binnen Nederland, waardoor zij minder kwetsbaar zijn als de grenzen dicht gaan bij veeziekten. De biggen gaan ook niet op transport naar een mestbedrijf, want afmesten gebeurt op het bedrijf zelf.

Vooral voor zeugen is de biologische sector een wereld van verschil met de gangbare bio-industrie. In tegenstelling tot de varkensmoeders in de gangbare houderij hebben biologische zeugen stro en een weide tot hun beschikking en maken ze zelf een modderpoel. Ook kunnen zij een week of zeven moederen over de biggen, want zij staan niet opgesloten tussen stangen. Zij mogen hun staart en hoektanden houden, leven langer, krijgen geen preventieve antibiotica en krijgen ruwvoer.

Wakker Dier feliciteert Floor de Heer, en vooral zijn varkens, met de mooiste modderpoel van Nederland.