Gemeente Rotterdam

Mail uw groene verhalen voor de website over groen in Rotterdam

Wie speelde vroeger in het Vroesenpark of kreeg groene vingers dankzij de schoolwerktuin? Wie verzette zich tegen de bomenkap op de Coolsingel of was juist getuige van het planten van bomen? Inwoners en oud-inwoners van Rotterdam kunnen al hun herinneringen aan Rotterdamse speeltuinen, singels of plantsoenen insturen naar het Gemeentearchief Rotterdam, al dan niet met foto. Maar ook verhalen en foto's van nu zijn welkom.

Ervaringen delen
De inzendingen worden gepubliceerd op een website over de geschiedenis van groen in de Maasstad. De site is in juli gelanceerd in het kader van het gemeentelijke Groenjaar en is te zien op www.gemeentearchief.rotterdam.nl. Rotterdammers die hun groene ervaringen willen delen, kunnen die mailen aan
educatie@gar.rotterdam.nl.

Groene geschiedenis
De website illustreert de geschiedenis van groen Rotterdam met prenten, tekeningen en filmpjes op basis van archiefmateriaal. Tot het einde van de 16de eeuw was Rotterdam nog tamelijk landelijk. Daarna breidde de stad sterk uit, waardoor veel open plekken en boomgaarden moesten wijken. Na 1850 kwam er meer aandacht voor groen in de dichtbebouwde stad. De watervoorziening werd verbeterd door de aanleg van singels, waarlangs fraaie groenstroken werden aangelegd.

Groenjaar
Het onderwerp van de site sluit aan bij het Groenjaar 2008, dat het Rotterdamse groen extra in de belangstelling zet: met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven voor een mooiere, groene stad na 2008. Zie ook www.groenjaar.nl.

Bron: Bestuursdienst, 30-07-2008