Nationale Bank van Belgie


Nationale Bank van België

De economische activiteit is in het tweede kwartaal van 2008 met 0,3 pct. gestegen

Volgens de eerste "flash"-raming van het bruto binnenlands product (bbp) is de groei van de economische activiteit tijdens het tweede kwartaal van 2008 vertraagd. Het voor seizoeninvloeden en kalendereffecten gezuiverde bbp naar volume is met 0,3 pct. gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook in vergelijking met het overeenstemmende kwartaal van het voorgaande jaar is de groei afgenomen (2,0 pct tegenover 2,2 pct).

De ramingen voor het vorige kwartaal werden bijgesteld op grond van een vollediger versie van de belangrijkste basisgegevens (index van de industriële productie, statistieken van de BTW en de buitenlandse handel, en betalingsbalans).

In het eerste kwartaal van 2008 is het bbp naar volume, gecorrigeerd voor seizoen- en kalenderinvloeden, met 0,5 pct. gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van het overeenstemmende kwartaal van het voorgaande jaar impliceert dit opnieuw een groeivertraging (2,2 pct. tegen 2,4 pct. in het voorgaande kwartaal).

De toegevoegde waarde is blijven stijgen in de industrie (0,2 pct. t.o.v. het voorgaande kwartaal) en in de diensten (0,6 pct.), maar nog sterker in de bouw (0,9 pct.), wat vermoedelijk te danken is aan de gunstige weeromstandigheden.

De binnenlandse vraag droeg in belangrijke mate bij tot de economische groei. De investeringen door de vennootschappen bleven krachtig toenemen, met 2,0 pct. t.o.v. het voorgaande kwartaal. De gezinnen hebben zowel hun consumptie-uitgaven als hun investeringen in woongebouwen verder opgevoerd, in beide gevallen met 0,5 pct.

Ook de buitenlandse vraag heeft de activiteit ondersteund: de uitvoer van goederen en diensten groeide immers met 1,6 pct. De groei van de invoer (2,2 pct.) lag evenwel hoger dan die van de uitvoer, wat tot een verdere verslechtering van het externe saldo leidde. Als gevolg van de sterke economische activiteit tijdens de voorgaande kwartalen is het aantal tewerkgestelden in de eerste trimester van 2008 met 0,5 p ct. gestegen tegenover de vorige periode. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007 komt dit neer op een stijging van 1,9 pct., ofwel ongeveer 82 600 personen.

Communicatie
Nationale Bank van België n.v.
de Berlaimontlaan 14
BE-1000 BRUSSEL
tel. + 32 2 221 46 28
www.nbb.be
Ondernemingsnummer:
0203.201.340 - RPR Brussel