Nederlandse Tafeltennisbond

Carla Nouwen over olympisch trainingskamp: voorbereiden in de hitte en verdwalen in het winkelcentrum
De Nederlands damesploeg werkt nog tot en met 7 augustus toe naar de Olympische Spelen. In de Chinese stad Nanning bereiden Li Jiao, Li Jie en Elena Timina zich voor. Ook Linda Creemers en Carla Nouwen trainen mee onder leiding van bondscoach Pieke Franssen.

Li Jie showt de olympische vrije tijds kleding van NOC*NSF. (FOTO: © NTTB)

Om de zoveel tijd geeft de Nederlandse damesploeg iedereen een kijkje in de keuken van de voorbereiding op Beijing. Deze keer Carla Nouwen over de eerste dagen in de Chinese stad Nanning.

,,Na 4 weken trainingsstage te Papendal, als voorbereiding op de Olympische Spelen, vertrokken het olympisch Damesteam met coach Pieke Franssen, fysiotherapeut Marcel Valk, Linda en ik op 20 juli via Beijing naar het zuiden van China, Nanning. Hier is de laatste voorbereiding op de Olympische Spelen voor Jiao, Jie en Elena van start gegaan.

Na een goed bevallen voorbereiding op het WK teams in maart van dit jaar, waar een vriendin van Jiao trainster is van de meiden, was besloten hier ook de voorbereiding op de Olympische Spelen te doen. Deze keer trainen we in een aparte accommodatie, speciaal gehuurd voor ons, waarbij de sparrings (meiden en jongens) bij ons in de zaal komen meetrainen. Na een lange trip begonnen we vorige week dinsdag met de trainingen.

Zoals altijd is het de eerste paar dagen even aanpassen aan het tijdsverschil, waarbij een paar van ons toch wel behoorlijke uurtjes ´s nachts wakker lagen. Ook de eerste paar trainingen is wennen aan zaal, maar deze keer ook vooral aan de temperatuur. Overdag kan de temperatuur hier oplopen tot 40 graden en in de zaal is het 30 graden en er hangt veel minder zuurstof vergeleken met de sportzalen die wij kennen in Nederland. Het fijne hier voor de olympische Dames is dat ze zelf hun trainingen kunnen indelen en elke training kunnen bepalen welke sparring ze willen hebben.

Ook het hotel geeft een ontspannen sfeer. De kamers zijn erg luxe en het hotel beschikt over een fitnesszaal waar we onze conditieprogramma´s kunnen draaien. En natuurlijk niet te vergeten, het eten. Het ontbijt in het hotel is prima, naast chinees eten hebben ze ook toast met jam en verschillend fruit. Na de ochtendtraining gaan we elke dag voor de lunch naar een restaurant, gelegen naast ons hotel. Een buffet met groenten, salade, soep en peking eend. Serveerders lopen de tafels af met heerlijk vlees en groeten, variërend van rundvlees tot maïs. En dan de laatste maaltijd van de dag, het diner na de middagtraining. Elke avond bij terugkomst van de training perfect samengesteld door Jiao en Jie. Na het douchen is het dan ook echt elke avond heerlijk eten.

Na gezellig getafeld te hebben, vult iedereen zelf de avond in. Filmpje kijken, de stad in of een massage van ons fysiotherapeut Marcel. Wat betreft het winkelcentrum, weet Elena als de beste waar je alles kunt vinden. Toch maakten we ons één avond eventjes zorgen en dachten we iets voor achten, nadat ze het diner van 7 uur al had gemist er het programma "Vermist" bij te moeten halen. Maar uiteraard kon het toch echt niet zijn dat Elena de weg verliest in het verre China en schoof ze iets na achten nog aan tafel met de zakken vol om nog te genieten van de restjes eten.

Afgelopen zaterdag, nadat we ochtends hadden getraind, zijn we ´s middags gezellig met z'n allen naar een 7-etage winkelcentrum gegaan. Wat betreft de Olympische sfeer hier in de stad, is het wel te merken dat Nanning nog 3 uur vliegen vanaf de olympische stad Beijing ligt. Tot dusver leeft dat hier lang niet zoveel als in Beijing en omstreken. Wat we vandaag wel zagen, is dat ze de olympische beertjes (slingers) hebben opgehangen in de receptiehal van ons hotel.

Op zondag, de rustdag, hebben er ochtends een gedeelte nog intensief hun conditieprogramma gedraaid en daarna was het tijd voor ontspanning. Zelf heb ik de rest van de dag heerlijk genoten van het zwembad bij ons hotel, samen met onze 2 mannen Pieke en Marcel. De afgelopen dagen zijn we weer flink aan het trainen, en de laatste week voordat het Ooympisch team vertrekt naar Beijing is dan ook aangebroken. De dames voelen zich prima en hebben er super veel zin in!

We zijn de mensen hier van het sportcentrum in Nanning, o.a. de vriendin van Jiao, dan ook erg dankbaar voor de ruimte en samenwerking die ze ons hier geven, waardoor de dames zich perfect kunnen voorbereiden op de Spelen. Daarnaast zijn Linda en ik erg blij dat we met alle voorbereidingen op de Olympische Spelen van hun mee kunnen trainen. Het niveau en de kwaliteit van de trainingen zijn voor ons erg goed en deze periode waarin we geen wedstrijden hebben, voelen wij dat we ons prima kunnen voorbereiden op het nieuwe wedstrijdseizoen dat voor ons begin september van start gaat.

Carla Nouwen, Nanning | 30 juli 2008

NTTB/HH