Aantal auto-inbraken flink afgenomen (Bodegraven/Reeuwijk)

Toename van woninginbraken

Bodegraven/Reeuwijk, 30-07-2008 o In het politieteam Bodegraven/ Reeuwijk zien we in het eerste halfjaar van 2008 een afname van het aantal auto-inbraken, maar een ongewenste toename van het aantal woninginbraken.

Waarschuwingsbon Het aantal auto-inbraken in het politieteam Bodegraven/ Reeuwijk is in de eerste zes maanden van 2008 met 38% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2007. In 2008 zijn er 122 aangiftes opgenomen van een auto-inbraak, in 2007 waren dit 196 aangiftes. Deze afname is onder andere te danken aan de intensieve aanpak die er is afgesproken binnen het team. Vanuit verschillende invalshoeken wordt er aandacht aan dit onderwerp besteed. Zo kun je denken aan verhoogd politietoezicht op bekende hotspots, preventiemaatregelen als gericht flyeren en een specifieke dadergerichte aanpak.

De politie blijft dus waakzaam om auto-inbraken te voorkomen. In het landelijk gelegen gebied hebben mensen nog het vertrouwen om waardevolle spullen in de auto achter te laten, het gevolg is dat inbrekers het gebied op blijven zoeken. Samen met de gemeente worden er dan ook adviezen gegeven middels borden en posters om geen waardevolle spullen achter te laten. De teamchef Henk Zielstra: Als politie ondersteunen wij dit door enerzijds preventief te surveilleren en anderzijds door een waarschuwingsbon achter te laten op autos waar zichtbaar spullen in de auto liggen. Dit werpt zijn vruchten af en we zetten de acties dan ook voort, aldus de teamchef.

Meer woninginbraken Het aantal woninginbraken is in de eerste helft van 2008 toegenomen met 24%. In de eerste zes maanden van 2007 werden 63 aangiftes opgenomen, in 2008 zijn dit er in dezelfde periode 78. Opvallend is de piek in het aantal woninginbraken tijdens het voorjaar. Door een goede informatiepositie en een dadergerichte aanpak kon de politie een lokale inbreker aanhouden en nam het aantal inbraken drastisch af. Om het woninginbraakrisico nog meer te verlagen roept het politieteam de hulp van de bewoners in. Wij houden verscherpt toezicht, maar er is meer nodig dan politiecontroles alleen. Bewoners kunnen ook helpen, door bijvoorbeeld goed hang- en sluitwerk te installeren, meent de teamchef.

De teamchef vervolgt: In de zomerperiode zien we bovendien een toename van het aantal insluipingen: zorg dus dat ramen en deuren ook echt gesloten zijn zeker als er geen zicht op is. De politie en de gemeentes willen de burger graag wijzen op het Keurmerk Veilig Wonen. Via een erkend bedrijf kunnen inwoners een vrijblijvend advies krijgen over inbraakpreventie. Meer over dit onderwerp is te lezen op de website www.keurmerkveiligwonen.nl.

Voorkom inbraken, ook tijdens de vakantie Het politieteam Bodegraven/ Reeuwijk biedt bewoners die op vakantie gaan ook de vakantieservice aan. Dit houdt in dat de vakantiegangers bij de politie aan kunnen geven wanneer zij op vakantie zijn en wie de contactpersoon is in geval van onregelmatigheden. De politie controleert de woningen tijdens de vakantie of de woning in goede staat is achtergelaten. Henk Zielstra: In goede staat betekent dat het vanaf buitenaf niet zichtbaar is of iemand op vakantie is of dat er niet nog ergens een raampje openstaat. Is dat wel het geval dan geven we dat bij de contactpersoon aan. Op die manier proberen we inbraken tijdens de vakantieperiode te voorkomen. De vakantieservice kan aangevraagd worden via 0900-8844 of op internet www.politie.nl/hollands-midden onder de special: met vakantie?