Vlaamse Overheid

voortijdige dood

Cadmiumbesmetting verhoogt risico op voortijdige dood

Vlaamse overheid

woensdag 30 juli 2008

In Weliswaar, het vakblad van de Vlaamse overheid voor de welzijns- en gezondheidssector, verschijnt vanaf september een serie artikelen over de gezondheidseffecten van industriële milieuverontreiniging. Het eerste artikel 'Operatie cadmium' staat nu al online naar aanleiding van een actueel onderzoek dat Weliswaar kon inkijken.

Bij inwoners van de Noorderkempen rond voormalige en nog actieve non-ferrofabrieken werd voor de periode 1985-2007 een 20% verhoogd risico op een voortijdig overlijden vastgesteld. Als enkel de groep van de niet-cardiovasculaire doodsoorzaken (zoals kanker) wordt bekeken stijgt het risico op voortijdig overlijden zelfs met 40%. Het risico op voortijdige sterfte blijft bovendien bestaan bij lage concentraties. Volgens de huidige stand van de wetenschap blijkt er dus niet zoiets te bestaan als een drempelwaarde waaronder men géén verhoogd risico meer zou hebben.

De onderzoeksgroep rond de Belgische professoren Jan Staessen (KU Leuven) en Harry Roels (UCL, Université Catholique de Louvain) publiceert de nieuwe onderzoeksresultaten in het gerenommeerde vakblad Environmental Health Perspectives (ehponline.org 24 July 2008).

De helft van de in de Noorderkempen onderzochte personen woonde of woont in delen van Balen, Mol, Lommel, Overpelt en Neerpelt - binnen een straal van ongeveer 2 km rond de non-ferrofabrieken. De andere helft werd gerekruteerd uit Hechtel-Eksel, een gebied met een lagere blootstelling.

De nieuwe onderzoeksgegevens worden gevoegd bij het rijtje gezondheidseffecten van cadmium die de wetenschappers voordien bij dezelfde populatie hebben opgetekend, gaande van gestoorde nierfunctie, botontkalking, frequenter voorkomen van fracturen tot een viermaal verhoogd risico op longkanker. Zelfs lang na de sluiting van zink-cadmiumsmelterijen veroorzaakt het cadmium dat omwonenden via de mond en de longen in het lichaam krijgen gezondheidsrisico's.

In aanvulling van de sinds 1989 lopende sensibilisatiecampagne en de reeds genomen milieumaatregelen, implementeert de Vlaamse overheid sinds 2006 het ambitieus 42 punten tellend cadmiumactieplan. De wetenschappers roepen de overheid nu op om in een versneld tempo cadmium in de besmette zones te ruimen, preventiecampagnes bij omwonenden op te voeren en monitoring te blijven doen van de cadmiumblootstelling bij de omwonenden. Naar aanleiding van eerder onderzoek besloot de Vlaamse overheid op 18 juni 2008 dat een Vlaams cadmiumactieplan noodzakelijk blijft.

Klik op www.weliswaar.be voor het volledige artikel.


---


---------------
Weliswaar.be is een website en een magazine van de Vlaamse overheid voor iedereen die actief is in de sectoren welzijn, volksgezondheid en gezin. Zowel wetenschap, beleid als veldwerk wordt op een leesbare manier beschreven. Daarbij wordt de lezer uitgenodigd om over de muren van het eigen vakgebied te kijken. Weliswaar.be neemt ook geregeld poolshoogte van ontwikkelingen in andere landen. Weliswaar.be bereikt meer dan de helft van de Vlaamse hulpverleners, zorgverstrekkers en vrijwilligers, die werken in ziekenhuizen, OCMW's, kinderopvang, rust- en verzorgingstehuizen, voorzieningen voor personen met een handicap, bijzondere jeugdzorg, centra voor algemeen welzijnswerk enzovoort. Geïnteresseerden kunnen zich gratis abonneren via weliswaar.be. Oplage: 41 000 exemplaren (CIM). Elke tweemaandelijkse editie van Weliswaar.be bevat een uitneembaar dossier waarin een crosssectoraal onderwerp verder wordt uitgediept. Meer informatie vindt u op weliswaar.be.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Liesbeth Van Braeckel
Tel: 02 553 33 76
Email: redactie@weliswaar.be

Nico Krols
Tel: 02 553 07 32