Artsen zonder Grenzen


Al 11.800 ernstig ondervoede kinderen behandeld in Zuid-Ethiopië

30/07/2008 15:40 -- In de zuidelijke Oromiya en People's of the South regio's in Ethiopië hebben teams van Artsen zonder Grenzen inmiddels ruim 11.800 ernstig ondervoede kinderen opgenomen. Uitblijvende regen, hoge voedselprijzen en andere factoren leiden daar tot alarmerend gebrek aan voedsel in bepaalde gebieden.

Artsen zonder Grenzen heeft vijf therapeutische voedingscentra in de twee regio's. Onze medische teams verplegen daar ernstig ondervoede kinderen die bovendien malaria of longontsteking hebben. Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken hebben we daarnaast 47 mobiele teams die voor therapeutische voeding en medische behandelingen in de dorpen zorgen.

© MSF Ruim 10.000 kinderen hebben we via de mobiele teams behandeld en ruim 1.700 zijn opgenomen in de voedingscentra. 121 kinderen stierven na opname.

Inmiddels zijn we het programma aan het verbreden, om ook de kinderen te bereiken die nog niet ernstig ondervoed zijn. Onze mobiele teams distribueren iedere twee weken aanvullende voedselrantsoenen (die bestaan uit een mengsel van graan en soja, en porties olie en suiker) onder de ondervoede kinderen en hun families.

In een aantal gebieden van de People's of the South regio is het aantal ernstig ondervoede kinderen soms 11 procent van het totaal aantal kinderen jonger dan vijf jaar. Artsen zonder Grenzen start meestal een voedingsprogramma als dat percentage 3 procent is. In een aantal gebieden hebben we ook ondervoede volwassenen opgenomen, een bijzonder zorgelijk teken.

Onze teams gaan door met het verkennen van nieuwe gebieden in de twee zuidelijke getroffen regio's. Waar nodig worden nieuwe therapeutische voedingsprogramma's opgezet. Een medisch team steunt het ziekenhuis van Chencha Gonogofa, waar 77 ernstig ondervoede kinderen zijn opgenomen.

Lees over de behandeling van de zwaar ondervoede Sheleme Artsen zonder Grenzen in Ethiopië