Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Magazine SMAAK

SMAAK is het magazine van de Rijksgebouwendienst en staat voor Stedenbouw, Monumentenzorg, Architectuurbeleid, Architectuur en Kunst. SMAAK is er voor een ieder die ge‹nteresseerd is in rijksgebouwen, monumenten, architectuur en kunst. SMAAK verschijnt minimaal vijfmaal per jaar.

SMAAK 37: Het Gebied

Mels Crouwel zwaait af als Rijksbouwmeester: een baan die hij allesbehalve saai of ambtelijk heeft gevonden. In het afscheidsinterview kijkt hij terug op de afgelopen vier jaar waarin hij veel meer voorwaardescheppend actief is geweest dan zijn voorgangers. De wet op de architectentitel, de Europese aanbestedingsregels en het optuigen van de organisatie waren zijn belangrijkste werkterreinen. 'Maar die beleidsmatige kanten van het werk vond ik ook gewoon leuk. Ik houd van organiseren.' Het nadeel is dat ik misschien iets te veel achter het bureau en in vergadering heb gezeten, zegt hij. Zijn opvolger Liesbeth van der Pol heeft hij uitvoerig ingewerkt want 'er mag geen situatie ontstaan dat je opvolger verrast wordt'. Op dag één werd hem al om een mening gevraagd, dan moet je goed voorbereid zijn, vindt hij. Wat Crouwel van het Rijksbouwmeesterschap geleerd heeft, is dat je architectuur ook eens van de kant van de opdrachtgever bekijkt. En dat de rijkdom aan gebouwen in eigendom van het Rijk veel groter was dan hij had verwacht. Elders in SMAAK geven vakgenoten commentaar op vier jaar Mels Crouwel. Hij heeft rust, verdieping en structuur gebracht, was de mening van de meesten.

Het hoofdthema van SMAAK 37 is gebiedsontwikkeling. Grote braakliggende terreinen staan op het punt om tot leven te komen - het is een verschijnsel dat overal in Nederland kan worden gesignaleerd. Veelal betreft het afgedankte spoorwegemplacementen of havens, die in onbruik zijn geraakt, omdat de havens naar de rand van de stad zijn weggetrokken en rangeren minder nodig is nu de treinstellen volop in bedrijf zijn. Drie heel verschillende gebieden worden in SMAAK 37 belicht: Breda, Veenhuizen en IJ-dock Amsterdam. Breda is uitgeroepen tot sleutelproject. Bij de OV-terminal worden de komende jaren een rechtbank en een gebouw voor de Belastingdienst neergezet. Er ontstaat een stad in de stad. In de maand juni zijn handtekeningen gezet onder het intentiedocument voor het Bredase stationsgebied. Het bureau Claus & Kaan, dat ook al het nieuwe gerechtsgebouw in Amsterdam gaat bouwen, heeft het stedenbouwkundig plan voor het gebied gemaakt. In Veenhuizen reconstrueert de Rijksgebouwendienst het landschap met zijn historische gebouwen, een uniek voorbeeld van synergie tussen monumenten en landerijen. Het ensemble maakt kans om uitgeroepen te worden tot Unesco-monument. Dat zou de redding kunnen zijn voor het dorp, want het is ingewikkeld om gebruikers voor de panden te vinden en werkgelegenheid naar dit afgelegen gebied te trekken. IJ-dock Amsterdam zal er over enkele jaren uitzien als een pier in het IJ, waarop het paleis van justitie en een kantoor van de KLPD zich zullen vestigen. Gebiedsontwikkeling valt verder de komende jaren te verwachten op de vliegvelden Twente en Valkenburg, en bij alle is de Rijksgebouwendienst betrokken. Nieuwe en oude gebieden: SMAAK37 belicht ook de bestaande parken en tuinen, zoals de gerestaureerde Boventuin op Paleis 't Loo, de beeldentuin van Paleis Soestdijk en het beeldenpark bij Walterbos in Apeldoorn. Nieuw of oud, in alle gevallen worden er gebieden ontsloten in Nederland.

Verder in SMAAK37 een bezoek aan het verbouwde ministerie van Onderwijs in Zoetermeer waar nu de AIVD is gehuisvest. Het gebouw is hermetisch van de buitenwereld afgesloten - de ramen zijn uitgerust met luxaflex zodat men niet naar binnen kan kijken. De omgeving is desondanks blij met de nieuwe gebruikers. De aanvankelijke bezorgdheid om parkeerproblemen is weggenomen doordat de AIVD alle parkeervoorzieningen op eigen terrein heeft gerealiseerd.

Tenslotte in SMAAK37 de nieuwbouw van de Raad van State, de kunst die Job Koelewijn daar heeft tot stand gebracht en het nieuwe gebouw van het Openbaar Ministerie in Lelystad.

SMAAK 37 is verschenen in week 28 2008.