Raad van State


donderdag 31 juli 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Woonwagenlocaties" van de gemeente Den Haag. Het plan heeft betrekking op alle 12 locaties in Den Haag. In het plan zijn regels opgenomen voor de afmetingen van de standplaatsen en voor de afstand tussen de verschillende woonwagens. Deze regels zijn voor alle locaties gelijk. De gemeente Den Haag heeft dit gedaan, om de woonwagenlocaties overzichtelijk te maken, de omvang van de woonwagens te beperken en om duidelijkheid te verschaffen over waaraan moet worden voldaan. Onder meer de Vereniging tot Behoud van de Haagse Woonwagenlocaties en ruim 200 woonwagenbewoners zijn het niet eens met deze regels. De wwonwagenbewoners willen grotere standplaatsen. Een aantal van hen doet een beroep op de bouwvergunning die zij hebben voor een woonwagen die groter is dan het bestemmingsplan toestaat. Anderen vinden de regels discriminerend, omdat voor 'gewone' woningbezitters ook geen uniforme eisen worden gesteld aan de grootte van de woning en het perceel. Voor de locaties aan de Escamplaan en Strijpkade is een nieuwe bestemming in het bestemmingsplan opgenomen die nog nader uitgewerkt moet worden, vooruitlopend op de herontwikkeling van die locaties. De bewoners van die twee locaties willen niet verhuizen en zijn het daarom niet eens met deze 'nader uit te werken' bestemming. (zaaknummer 200701722/1)

10.00 uur

Zitting over de opzegging door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van het gebruik van standplaatsen op het woonwagencentrum Escamplaan per 3 september 2008. Dit betekent dat de woonwagenbewoners de standplaatsen uiterlijk op die datum moeten hebben ontruimd. Het hele centrum wordt ontmanteld om plaats te maken voor woningbouw. Onder meer de vereniging Woonwagencentrum Escamplaan is het er niet mee eens dat de bewoners het woonwagencentrum met hun woonwagens moeten verlaten. Zij vinden dat de gemeente hen ten onrechte geen alternatieve locatie biedt. Ook zijn zij van mening dat het college niet bevoegd was het gebruik van de standplaatsen op te zeggen. (zaaknummer 200802892/1)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de reconstructie van het verkeersknooppunt Majellaknoop in Utrecht. De stichting Ronduit Weg is het niet eens met het vrijstellingsbesluit. Zij vindt dat het onderzoek naar de luchtkwaliteit niet deugt. De rechtbank in Utrecht is het met de stichting eens en heeft een haar beroep gegrond verklaard en de vrijstelling vernietigd. Het gemeentebestuur verzoekt de Raad van State nu te bepalen dat de uitspraak van de rechtbank wordt geschorst in afwachting van de behandeling van het hoger beroep dat hij tegen de uitspraak bij de Raad van State heeft ingesteld. (zaaknummer 200804932/2)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Unimills B.V. voor een raffinaderij aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht. De vergunning maakt de uitbreiding van het bedrijf met een biodieselfabriek mogelijk. De stichting Natuur en Milieu is het niet met de vergunning eens. Zij vindt onder meer dat er een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Verder zijn de normen voor onder meer de uitstoot van geur, stikstofoxide en stof te ruim, aldus de stichting. (zaaknummer 200706191/1)

12.00 uur

Zitting over de verplichting die de minister van Verkeer en Waterstaat aan een aantal inwoners van Franekeradeel heeft opgelegd om de aanleg van twee transportleidingen, een signaalkabel en drie electriciteitskabels in de bodem van hun terreinen gedogen. Deze leidingen en kabels worden aangelegd voor de winning van steenzout in de provincie Fryslân binnen het concessiegebied Barradeel II door Frisia Zout. De inwoners willen dit niet. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eerder heeft de rechtbank in Leeuwarden hun beroep ongegrond verklaard. (zaaknummer 200707925/1)