Vopak NV

Persbericht

Vopak breidt aandelenbelang uit naar 50% in
joint venture Vopak E.O.S. in Estland

Rotterdam, 31 juli 2008

Koninklijke Vopak N.V. (Vopak), partner in de joint venture Vopak E.O.S. in Estland, heeft haar aandelenbelang uitgebreid van 35% naar 50%. Vopak heeft gebruik gemaakt van de "call option", die haar was toegekend bij de oprichting van de joint venture op 23 april 2008. Deze "call option" zou op 31 augustus 2008 verlopen, maar is nu benut. Door deze verandering van het aandelenbelang zijn N-Trans - een toonaangevende operator in de markt van transportdiensten in Rusland, de voormalige Sovjet Unie en het Baltische gebied - en Vopak gelijkwaardige aandeelhouders geworden in Vopak E.O.S.

N-Trans en Vopak richtten de joint venture Vopak E.O.S. op om efficiënte wijze gebruik te maken van de beschikbare combinatie van terminal faciliteiten in deze regio. De haven van Tallinn is een strategische locatie om olieproducten te exporteren vanuit Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan naar de rest van de wereld.

De faciliteiten van de terminals in Tallinn bestaan uit 73 opslagtanks met een totale opslagcapaciteit van 740.000 kubieke meters, zowel voor lichte als zware olie producten gecombineerd met uitstekende spoorwegverbindingen en zeesteigers aan water met grote diepgang die schepen van verschillende omvang kunnen behandelen. Het onafhankelijke opslagbedrijf is zeer goed gepositioneerd en maakt gebruik van de strategische locatie van deze ijsvrije, diepwater haven in de Baltische zee en de toenemende mate waarin deze haven een rol vervult op de wereldwijde oliemarkt. Vopak E.O.S. verwacht meer dan 15 miljoen ton zware en lichte olie producten te verschepen in 2008, waarmee het het grootste opslagbedrijf voor olieproducten in het Baltische gebied is. Vopak EOS breidt verder uit door het toevoegen van 200.000 kubieke meter opslagcapaciteit. Deze extra capaciteit zal tegen het einde van 2008 beschikbaar zijn voor gebruik.

Profiel Vopak
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 76 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 26 miljoen kubieke meter in 31 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.

Voor meer informatie
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations Rolf Brouwer
Telefoon : 010-4002777
E-mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.com

Profile Vopak E.O.S.
Vopak E.O.S. is the largest independent tank terminal operator in the Baltic region. It provides an unmatched scale of both railway unloading capacity and railway logistics services in combination with one of the largest available storage facilities for both light (180,000 cbm) and heavy oil products (560,000 cbm) connected to the deepest berths available in the region. Website : www.vopakeos.com


---- --