Ministerie van Defensie

ACTUEEL

31-07-2008 08:00

LAATSTE VLUCHT CHINOOK OP KANDAHAR AIRFIELD


Het 298 Chinook Squadron heeft zijn voorlopig laatste missie vanaf Kandahar Airfield gevlogen. De Chinooks die sinds april vorig jaar zijn ingezet voor troepentransport en bevoorrading, worden morgen afgelost door vijf Cougar-transporthelikopters van 300 Squadron.

De drie Chinooks van Vliegbasis Soesterberg vervoerden tijdens deze periode maar liefst 2.000.000 kg materieel en 25.000 personen. Daarnaast vlogen zij tweehonderd bewakingshonden naar en van Tarin Kowt. De dieren worden daar ingezet voor de beveiliging van Nederlandse Apaches. De CH-47D Chinook-transporthelikopter staat bekend om haar goede hot and high eigenschappen. Niet voor niets wordt de Chinook wel het 'werkpaard' van de Koninklijke Luchtmacht genoemd.



De voorlopig laatste vlucht van de Chinook betrof een zogenoemde Black Ring herbevoorradingsmissie, waarbij onder meer de locaties Tarin Kowt, Deh Rawod, Baluchi en Locke werden aangedaan. Bij terugkeer op Kandahar Airfield wachtte de commandant van de Air Task Force, kolonel Anton den Drijver, het vliegend en technisch personeel op. Hij sprak zijn waardering uit voor hun prestaties en bedankte hen voor de professionele en onvermoeibare inzet.