ComputerPlusBus al na half jaar enorm succes

31/07/2008 09:11

Nationaal Fonds Ouderenhulp

Een half jaar na de introductie van de ComputerPlusBus, een nieuw project van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, hebben meer dan 3.000 ouderen voor het eerst kennis gemaakt met de computer en internet. Internet is een belangrijk middel om de groeiende eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Familie en vrienden wonen vaak op grote afstand en via e-mail kunnen ouderen gemakkelijk contacten onderhouden. De ComputerPlusBus is gefinancierd door het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN en wordt promotioneel ondersteund door SeniorWeb.

Opvallend is dat bijna drie kwart (71%) van de ouderen - die via de ComputerPlusBus in contact kwam met internet - zich verder in het gebruik wil bekwamen. In het opvolgingstraject van SeniorWeb, worden deze ouderen in lokale leercentra verder begeleid in hun kennismaking met de computer en internet.

De ComputerPlusBus heeft in een half jaar tijd 70 grote woonzorgcentra bezocht. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp schenkt indien nodig nieuwe computers aan het dichtstbijzijnde woonzorgcomplex, zodat ouderen hiervan gebruik kunnen maken. Het is opgevallen dat er veel minder computers in de randprovincies zijn dan in de woonzorgcomplexen in de randstad. Onduidelijk is nog, wat hiervan de oorzaak is. Wellicht dat de noodzaak van een computer in de jachtige randstad meer prioriteit heeft of dat de woonzorgcomplexen in de randstad beter bemiddeld zijn.

Van de eerste 3.000 bezoekers van de ComputerPlusBus waren de leeftijden als volgt:

55-64: 10%

65-74: 36%

75-84: 42%

85+: 12%

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp zet zich als enige goede doel dat zich uitsluitend richt op kwetsbare ouderen in Nederland, actief in om eenzaamheid en armoede onder ouderen terug te dringen, hun zorg en veiligheid te verbeteren en een goede oude dag te bevorderen. Dit doet Ouderenhulp via eigen diensten zoals de ComputerPlusBus, de BoodschappenPlusBus (die eenzame ouderen ophaalt voor uitjes of boodschappen), het subsidiëren van projecten van derden en de organisatie van evenementen zoals de Onvergetelijke Zomerdag en de Kerstdiners. Meer informatie vindt u op www.ouderenhulp.nl.





http://www.ouderenhulp.nl