Ingezonden persbericht


Het Geheugen van Nederland presenteert:

De Olympische Spelen van 1928 in foto s

Den Haag, 31 juli Wat China doet in 2008 deed Nederland (voor het eerst én voorlopig laatst) in 1928: het organiseren van de Olympische Spelen. Het Olympisch Stadion in Amsterdam was toen het decor waarin atleten uit 46 landen de strijd met elkaar aangingen. Vanaf vandaag is er een historische collectie persfoto s van de Spelen van 1928 te zien op www.geheugenvannederland.nl, de digitale schatkamer van het Nederlands verleden. De collectie is afkomstig van Spaarnestad Photo, het grootste fotoarchief van Nederland.

De ruim 2.000 zwart-wit foto s geven een fraai en compleet beeld van de Spelen van 1928. Talloze sporten passeren de revue: atletiek, zwemmen, turnen, paardensport, roeien, voetbal, hockey, maar bijvoorbeeld ook boksen, met het goud voor Bep van Klaveren - the Dutch Windmill - in het vedergewicht. Een andere vaderlandse ster die in de collectie opduikt is zwemster Marie Zus Braun, winnares van de finale 100 meter rugslag en daarmee de eerste Olympische zwemkampioene van Nederland.

Naast wedstrijden, trainingen en medaille-uitreikingen worden ook allerlei andere aspecten van de Spelen uitgelicht. Zo is te zien hoe atleten van over de hele wereld per boot aankomen, en hoe ze zich in hun spaarzame vrije uren vermaken in Amsterdamse musea, café s en aan de Hollandse stranden. Bijzonder is de foto waarop (voor het eerst in de geschiedenis van het evenement) het Olympisch vuur wordt aangestoken; niet door een bekende sporter zoals later gebruik zou worden, maar gewoon door een medewerker van het Amsterdamse gasbedrijf. Bezoek de meest complete collectie foto s van de Spelen van 1928 nu op: www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/olympische_spelen.

Informatie over de instellingen en programma s

Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor gedigitaliseerd cultureel erfgoed. Het wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek. Het Geheugen stelt de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken beschikbaar via een centrale website. Spaarnestad Photo is met meer dan 11 miljoen pers- en documentaire foto s het grootste fotoarchief van Nederland. Over de Olympische collectie van Spaarnestad Photo is een speciaal boek verschenen. Zin in meer sport? Bezoek De Verdieping van Nederland en bekijk sportieve topstukken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

Voor meer informatie en/of aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinier Deinum, projectcoördinator van het Geheugen van Nederland (reinier.deinum@kb.nl | 070 - 314 05 98) of Sara Handstede, webredacteur van het Geheugen van Nederland (sara.handstede@kb.nl | 070 - 314 09 65).