Dierenbescherming in Scheveningen voor actie 'Is uw huisdier 'cool'?

31/07/2008 09:25

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Dierenbescherming in gesprek met Scheveningse badgasten: "Is uw huisdier 'cool'?"

De Dierenbescherming vindt het onacceptabel dat dieren anno 2008 nog altijd onvoldoende beschermd worden tegen zeer warm weer. Regelmatig moeten politie of Dierenambulance uitrukken om oververhitte of uitgedroogde dieren uit hun benarde positie te bevrijden. Dit jaar overleden al zeker vijf honden, waarvan drie de afgelopen dagen, doordat zij door hun eigenaar in een bloedhete auto waren achtergelaten. Met de komende warme en zonnige zomerweken voor de boeg (de zogenaamde 'hondsdagen') voert de Dierenbescherming vandaag in Scheveningen de actie 'Is uw huisdier 'cool'?'. Met flyers, tips en gesprekken met strandgangers vraagt de Dierenbescherming aandacht voor de zomerproblematiek.

Het komt helaas nog steeds voor dat dieren tijdens warme dagen niet kunnen beschikken over voldoende drinkwater en schaduw. Bekende voorbeelden zijn de konijnenhokken in de tuin die in de volle zon staan en weidedieren zonder voldoende drinkwater, beschutting of vastgeketend waardoor schaduw onbereikbaar is. Maar ook dieren in tuincentra, paarden in trailers en honden in auto's raken tijdens tropische temperaturen snel oververhit en lopen de kans te bezwijken. Vooral bij konijnen en honden is de overlijdenskans hier groot. Dat eigenaren dit risico nog steeds onderschatten blijkt wel uit een woordenwisseling die afgelopen vrijdag in Goes ontstond tussen agenten, de medewerkster van de dierenambulance en een echtpaar dat hun hond in de auto had achtergelaten. Dit dier is nu een van de vijf trieste slachtoffers.

De Dierenbescherming deelt vandaag in Scheveningen flyers uit aan strandgangers hoe ze hun dieren 'cool' kunnen houden. Daarnaast gaat de Dierenbescherming met hen in gesprek. De bezoeker ligt voor zijn plezier in de zon onder een parasol en een dikke laag zonnebrandolie met een koel drankje in de hand, maar wat heeft hij voor zijn dieren thuis geregeld?

Drie tips voor 'coole' dieren:


- zorg voor permanente beschikking over water


- zorg voor voldoende schaduw


- vermijd intensieve fysieke inspanning

Eigenlijk hoeft men niets anders te doen dan wat men tijdens warm weer voor zichzelf wenst.

Mocht men een dier zien dat dreigt te bezwijken aan de hitte, dan moet men de politie bellen (0900-8844). De Dierenbescherming vindt dat eigenaren voordat ze een dier aanschaffen zich goed moeten bedenken wat het houden van een dier met zich meebrengt naast de gewone dagelijkse verzorging: zo moet vakantieopvang geregeld zijn en is extra verzorging noodzakelijk tijdens warme, koude of natte weersomstandigheden en ziekte.

Meer tips zijn te vinden op www.dierenbescherming.nl

Het team van de Dierenbescherming loopt vandaag, donderdag 31 juli, vanaf 12.15 uur langs de boulevard, strand en parkeerterreinen. Verzamelpunt om 12.15 uur: begin van de Pier Scheveningen.

Pers is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl