Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Soesterberg, 31 juli 2008

Nieuwe bestuurder en commissarissen voor Zorgcoöperatie Nederland

Stephan Peijnenburg start als nieuwe bestuurder van Zorgcoöperatie Nederland en tevens treden Cees Smaling en Marieke van Rhijn toe tot de Raad van Commissarissen.

Op 1 augustus 2008 start dhr. S.F.G.M. Peijnenburg als bestuurder van Zorgcoöperatie Nederland. Na zijn marketingstudie en enkele binnen- en buitenlandse functies nam Peijnenburg (1957) in 1988 de leiding van het familiebedrijf Koninklijke Peijnenburg BV op zich. In 2000 werd hij bestuurder van Max Havelaar en stond aan de wieg van de professionalisering van deze organisatie en aan de verdere ontwikkeling van het internationale keurmerk Fair Trade. De laatste paar jaar heeft hij zich als adviseur en consultant gericht op het bijstaan van vooral familiebedrijven. Kern van al zijn activiteiten is de verbintenis tussen duurzaamheid en marketing. Zakelijk met een maatschappelijke drijfveer.

Het huidige bestuur a.i. wordt gevormd door dr.ir. H. Hoek, dhr. J. Verrijk en mr. J. Hopman. Zorgcoöperatie Nederland is de onlangs opgerichte eerste landelijk werkende coöperatieve vereniging waarin op dit moment 11 zorgorganisaties voor gehandicaptenzorg en verpleging en verzorging zich verenigd hebben. De coöperatieve vereniging op deze schaal is in de zorg een nieuw fenomeen. Uitgangspunt van de nieuwe organisatie is het stimuleren van en daadwerkelijk vorm geven aan ondernemerschap in de zorg. Met de komst van Peijnenburg en zijn schat aan ondernemerservaring én bestuurlijke kwaliteiten wil Zorgcoöperatie Nederland de gekozen strategie ook daadwerkelijk realiseren.

Mevrouw van Rhijn en de heer Smaling treden beiden per 1 september toe tot de Raad van Commissarissen, waarin ook de heer B.F. Dessing en de heer H. Wessels zitting hebben. De heer Smaling zal de voorzittershamer van de heer J.C. Blankert overnemen die op dit moment President Commissaris is.

Mevr. drs. J.G.M. van Rhijn (1955) vervulde diverse functies bij Shell voordat zij als consultant werkte voor diverse organisaties. Naast adviseur is zij vice-voorzitter van de commissie MER (Milieu Effecten Rapportage). Zij bekleedde diverse bestuurs- advies- en toezichtfuncties in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Op dit moment heeft zij verschillende bestuursfuncties bij uiteenlopende verenigingen en (semi-) zakelijke gezelschappen.

Mr. C. Smaling (1945) komt uit de uitgeefwereld waar hij lange tijd voorzitter van de Raad van Bestuur was van PCM Uitgevers. Smaling bekleedde verschillende toezichthoudende en bestuurlijke functies bij maatschappelijke organisaties en in het bedrijfsleven. Op dit moment is hij actief als voorzitter van de Raad van Toezicht Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te Hilversum, voorzitter Raad van Toezicht Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en voorzitter van de Raad van Commissarissen bij het Boekencentrum in Zoetermeer.


---