Naar een nieuwe politisering van homoseksualiteit

31/07/2008 11:01

Trend Office Bakas

Op zoek naar de "roze" kiezer voor Paars III

Komende zaterdag vaart een record aantal politici mee tijdens de Amsterdamse Canal Parade. Voor het eerst ook op kabinetsniveau. Voor Nederland is dit nieuw. Trendwatcher Adjiedj Bakas zegt echter: "In andere landen gebruiken politici van verschillende signatuur deze pride-maand, waarin sinds circa veertig jaar de viering van homoseksualiteit plaatsvindt met optochten, festivals en demonstraties, van oudsher om steun te verwerven van de 5 tot 10% "roze" kiezers in hun land of regio.

Homo-kiezers geven vaak net de doorslag voor de verkiezing van een kandidaat, zeker door hun grote concentratie in steden en hun actieve stemgedrag. De Franse president Sarkozy dankt bijvoorbeeld zijn overwinning mede aan de "gay vote". De Amerikaanse presidentskandidaat Obama gaf onlangs een persbericht uit waarin hij zijn steun aan homo-emancipatie nadrukkelijk uitsprak. Nog niet eerder deed een presidentskandidaat dit zo openlijk. Tijdens de homo-demonstratie in Wenen lopen dit jaar ook voor het eerst politici mee, van de Groenen. De Sociaaldemocraten hangen er wel homovlaggen uit, maar lopen niet mee. In Californië lopen ook veel politici mee in de demonstratie die dit jaar vooral gericht is op het homo-huwelijk".

De politisering van homoseksualiteit komt daarmee in een nieuwe versnelling terecht. Homoseksualiteit ligt, na decennia van emancipatie, weer moeilijk in de samenleving.

Bakas: "We leven in tijden van demografische oorlogsvoering, waarbij velen vinden dat homoseksualiteit de voortplanting bedreigt. Orthodoxe Christenen vinden dat laakbaar in tijden van vergrijzing en ontgroening, zeker daar moslims, hun tegenpolen, verhoudingsgewijs meer broeden. Onder orthodoxe moslims is homovriendelijkheid overigens ook zeldzaam. Dit jaar is het thema religie. Zo komt de homobeweging ook af van haar decennialang opgebouwde antireligieuze imago, wat in tijden van een religieus reveil wel zo verstandig is. Men komt minder hedonistisch over, wat in de huidige tijdgeest ook wel nuttig is. Dat het allemaal leidt tot een homoseksualisering van religie of homovriendelijker worden van religies is overigens niet waarschijnlijk. Demografische oorlogsvoering blijft immers dominant als thema. In dat licht is het dan ook begrijpelijk dat CU-politici als gezinsminister Rouvoet niet meevaren. Homo's voelen zich anno 2008 bedreigd en dat beïnvloedt absoluut hun stemgedrag, dat steeds verder verrechtst. Verdonk en Wilders zijn zeer populair onder homo's. Verdonk vaart ook mee. Geen wonder dat juist zoveel PvdA-politici dit jaar uitrukken om de "roze" medemens aan de borst te drukken. Decennia lang kon juist deze partij rekenen op een trouwe aanhang onder homo's, maar die heeft de PvdA verloren door verschillende factoren, waaronder een weinig daadkrachtig optreden in het kabinet voor deze groep."

Iedere trend roept altijd weer zijn tegentrend op. Zo keert een groeiende groep mensen zich tegen de betutteling door de overheid. Deze "ont-tuttelaars" steunen homo's die over het algemeen bekend staan als een bevolkingsgroep die tegen betutteling is. Traditionele ont-tuttelaars als de Haagse wethouder Huffnagel en de Rotterdamse wethouder Harbers (beiden VVD) en verschillende van D66-huize, zijn pride-vaarders van het eerste uur en varen ook dit jaar weer mee. Aangevuld met PVDA-prominenten krijgt de "coalition of the willing" voor homo-emancipatie een Paars III-karakter.





http://www.bakas.nl