Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rijswijk, 31 juli 2008

Energielabel doet weinig voor energiebesparing

Dat is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek dat brancheorganisatie VBO Makelaar heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau EIM Stratus onder respondenten van de VBO Woonindex. Ruim de helft (54,9%) van de kopers denkt dat het energielabel geen bijdrage levert aan de energiebesparing in Nederland. 38,2% van de kopers denkt dat die bijdrage gering is.

Hoewel de bekendheid met het energielabel inmiddels 98,5% is, zegt slechts 37,6% van de respondenten bij het aankopen van een woning te letten op de aanwezigheid van een energielabel. Opvallend, gezien het feit dat 59,7% aangeeft wel degelijk op het energieverbruik van de woning te letten.

Score weegt mee in beslissing

De meerderheid (57,9%) geeft aan dat de score van het energielabel wel enigszins mee weegt bij de beslissing om een bepaalde woning te kopen. 27% geeft zelfs aan dat de score (heel) zwaar mee weegt. Deze laatste cijfers zijn opmerkelijk gezien het feit dat men weinig belang hecht aan het energielabel t.b.v. energiebesparing. Dat de score van het energielabel toch meeweegt in de aankoopbeslissing duidt er op dat het energielabel wel wordt geraadpleegd voor de waardebepaling van de woning.

Ook VBO Makelaar ziet vanuit de praktijk dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van haar diensten om een energielabel op te stellen. "Er zitten op dit moment helaas nog te veel haken en ogen aan het systeem om de consument vertrouwen te geven. Dat is spijtig omdat het, mits eenduidig en kwalitatief doorgevoerd, wel degelijk een bijdrage kan leveren aan het milieu. Er is op dit moment echter onvoldoende controle op de naleving en te veel onduidelijkheid over regelgeving en kwalificering. Daarnaast ontbreekt op dit moment vervolgbeleid vanuit het ministerie van VROM, zoals een renteloze lening bij een energie-investering", aldus Bart Rijgwart, woordvoerder van de VBO. "Met dit soort stimulerende maatregelen is de consument gebaat. De VBO roept minister Vogelaar op om komende tijd met betrokken deskundige partijen ­ zoals brancheorganisaties voor makelaars en Vereniging Eigen Huis ­ om tafel te gaan zitten. Het huidige systeem van energielabeling significant verbeteren tot een bruikbaar kwalitatief hoogstaand instrument, zal het draagvlak voor dit label aanzienlijk vergroten."


---