Ingezonden persbericht


Persbericht
Leidschendam, 31 juli 2008

Houdt de consument hand op de knip?

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) verwacht een lastig tweede halfjaar 2008. Dat liet adjunct-directeur Sjoerd Veenstra weten tijdens de presentatie van het jaarverslag 2007. 'Oplopende inflatie en rente, een laag consumentenvertrouwen, hoge brandstof- en voedselprijzen en de krediet- en bankencrisis gaan in de tweede helft van 2008 mogelijk hun tol eisen.'

De regering moet afzien van de BTW-verhoging op 1 januari 2009 en fors gaan snoeien in het woud aan wettelijk verplichte heffingen voor de detailhandel. Alleen dan kan de regering iets doen aan de niet populaire status bij de Nederlandse winkeliers.

De vele verplichte heffingen leggen een zware last op het rendement van winkels. De overheid veroorzaakt veel administratieve rompslomp voor winkelbedrijven door met belastinggeld gesubsidieerde instellingen als de Kamers van Koophandel, product- en bedrijfschappen, auteursrechtelijke instanties, centrummanagement, inspecties en NGO's het hand boven het hoofd te houden.

De Verpakkingenbelasting is daarnaast het beste voorbeeld van een belachelijk belasting die de administratieve lasten van de winkeliers naar buiten proportionele hoogte stuwt. De RND waarschuwt de regering voor negatieve gevolgen van een haperende binnenlandse economie. Als de consument de hand op de knip gaat houden kan de Nederlandse economie in de tweede helft van 2008 flink onderuitgaan. Ondernemers zullen uiteraard de tering naar de nering gaan zetten en op het beheersen van kosten gaan focussen.

Minder regels voor de detailhandel en meer ruimte om te ondernemen zijn het credo voor de resterende maanden van 2008. Met de stijgende internethandel moet ook het regeerakkoord worden opengebroken en worden herzien om de detailhandel de mogelijkheid te geven iedere zondag te kunnen openen. Openingstijden moeten beter aan gaan sluiten bij sterk veranderend consumentengedrag.

Ook moet de regering zich hard in gaan zetten om Europese regels te versoepelen. De RND ergert zich al langere tijd aan Europese importheffingen, boetes en het Europese verbod op parallelimport. Door het Europese verbod op parallelimport zijn winkelbedrijven niet vrij om hun toeleverancier te kiezen en door de Europese heffingen is zelf importeren minder aantrekkelijk en zijn prijzen van merkproducten in Europa kunstmatig hoog.

Het jaarverslag van de RND is te vinden in bijgevoegd pdf-document (opvragen bij afzender). Ook kunt u het verslag altijd raadplegen via www.rndweb.nl.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 41 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht