Persinformatie

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 30-07-2008

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending donderdag 31 juli

Nederland 1 - 18.20 uur

LET OP: EMBARGO TOT DONDERDAG 31 JULI OO.OO UUR

DRAAGVLAK MISSIE URUZGAN MINDER DAN OOIT

Het draagvlak voor de Nederlandse missie in Uruzgan is twee jaar na de start minder dan ooit. Slechts één op de drie deelnemers aan een onderzoek van EENVANDAAG is voor de aanwezigheid van de Nederlandse troepen in Afghanistan. Aan de enquête hebben ruim 19.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel meegedaan. De volledige uitslag van het onderzoek is donderdag 31 juli te zien in de uitzending van EENVANDAAG.

Volgens een in april 2007 gehouden onderzoek steunde toen bijna de helft van de ondervraagden (42 procent) de Task Force Uruzgan. Tegenstanders voeren als belangrijkste reden aan dat het een vechtmissie is in plaats van een missie voor vrede en wederopbouw. Eerder was het eerste motief van de tegenstanders dat Nederland teveel achter Amerika aanloopt.

Militairen
Aan het onderzoek hebben ook 300 militairen meegedaan van wie er tachtig in Uruzgan zijn of zijn geweest. Eenderde van militairen staat niet achter de missie. De helft vindt dat het mandaat niet ver genoeg gaat.

Uit persoonlijke reacties van Uruzgan-gangers op de enquête blijkt dat zij vinden dat zij resultaten boeken op het gebied van gezondheidszorg en scholing. Van alle ondervraagde militairen denkt 41 procent dat er vooruitgang zit in de wederopbouw.

Ruim driekwart (78 procent) vindt dat Nederlanders onvoldoende waardering hebben voor de troepen in Uruzgan. Op een schaal van 1 tot 10 waarderen zij hun collega's in Uruzgan met gemiddeld een 9,2. Alle deelnemers samen geven gemiddeld een 6,8 als waarderingscijfer.

Het onderzoek
Het langlopende onderzoek naar het draagvlak voor de missie Uruzgan is nu voor de vierde keer gehouden. De uitslagen worden gecorrigeerd op leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, spreiding over het land, burgerlijke staat en politieke voorkeur.

De volledige uitslag is donderdag 31 juli te vinden op www.eenvandaag.nl

EENVANDAAG

Uitzending donderdag 31 juli

Nederland 1 - 18.20 uur